Udruženje izdavača će zameniti nevažeće udžbenike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje izdavača će zameniti nevažeće udžbenike

BEOGRAD - Roditelji koji su već platili neke od udžbenika koji nisu dobili odobrenje Ministarstva prosvete neće biti oštećeni i morati da ponovo kupuju školske knjige, izjavila je danas predsednica Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije Mirjana Miloradović.

Ona je agenciji Beta rekla da škole u kojima se koriste udžbenici privatnih izdavača koji su ostali bez dozvole resornog ministarstva treba da se jave Udruženju izdavača udžbenika i učila Srbije kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nevažeće knjige bile zamenjene.

Miloradovićeva je dodala da će nevažići udžbenici biti zamenjeni knjigama privatnih izdavača koje imaju odobrenje, a ne knjigama Zavoda za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava.

"Škole treba da nam dostave kompletne podatke o razredima, broju učenika i posrednicima preko kojih su nabavili udžbenike", kazala je predsednica Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije.

Škole u kojima se koriste neki od udžbenika privatnih izdavača koji nisu dobili odobrenje Ministarstva prosvete treba da se jave na broj telefona 011/3036 132.

"Roditelj koji je jednom platio udžbenik završio je svoju obavezu i ne mora da brine i obilazi knjižare. Ministarstvo je napravilo problem, ali ga mi rešavamo", poručila je Miloradovićeva.

Ona je najavila je da će Udruženje izdavača udžbenika i učila zatražiti i mišljenje eksperata u vezi sa knjigama koje su ostale bez odobrenja Ministarstva prosvete.

"Udruženje izdavača će angažovati nezavisne ekspertske komisije koje će uraditi uporednu analizu neodobrenih udžbenika, te obavestiti javnost o tome i zakonski tražiti nadoknadu za učinjenu štetu", navela je Miloradovićeva.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je danas da izdavači koji su prodavali udžbenike bez odobrenja treba da nadoknade štetu roditeljima ili zamene udžbenike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.