Udruženja: Bivši nacista Erih Pribke ne treba da javno slavi rođendan

Izvor: Blic, 22.Jul.2013, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja: Bivši nacista Erih Pribke ne treba da javno slavi rođendan

Jedan od poslednjih živih nacističkih zločinaca, Erih Pribke koji kaznu izdržava u kućnom pritvoru, 29. jula puni 100 godina, a udruženja porodica žrtava traže da mu se onemogući slavlje na javnom mestu.

Pošto je bivši SS oficir svoj 90. rođendan pre deset godina proslavio u jednom restoranu u Italiji, udruženja porodica nacističkih žrtava u Rimu, traže da mu se onemogući da i stoti rođendan proslavi na javnom mestu.

Pribke je 1998. godine osuđen na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doživotni zatvor zbog ubistva 335 civila u martu 1944. godine. Među ubijenima je bilo 75 Jevreja.

Bivši SS oficir uhapšen je 1994. godine u Argentini, gde se krio punih 40 godina, a godinu dana kasnije izručen je Italiji gde mu je suđeno. Zbog lošeg zdravstvenog stanja, 1999. godine mu je dopušteno da kaznu izdržava kod kuće.

Pre tri godine izbio je skandal pošto je jedan italijanski list objavio fotografije na kojima se vidi kako taj nacistički zločinac kupuje u jednoj samoposluzi.

"Nadam se da će za svoj 100. rođendan shvatiti koliko je zla učinio i da će naći hrabrosti da zatraži izvinjenje", rekao je predstavnik asocijacije porodica žrtava nacističkih zločina, Sebastiano Di Lašio.

Tokom procesa Pribke je bio miran i sabran uprkos tome što mu se stavljalo na teret, i nikada se nije izvinio porodicama svojih žrtava.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.