Udruženi do bolje zarade

Izvor: RTS, 19.Sep.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženi do bolje zarade

U Kuršumliji, jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji, za većinu stanovništva poljoprivredna proizvodnja je značajan izvor prihoda za život. Kako bi poboljšali svoju poziciju na tržištu i ostvarili veću zaradu, proizvođači hrane su pre dve godine, uz pomoć države, formirali tri zadruge.
U Vrševcu, selu nadomak Kuršumlije, voće se oduvek gajilo. Od ove proizvodnje, kažu nekada se živelo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a u poslednje vreme se preživljava. Dok zbog male zarade i sve neizvesnije proizvodnje mnogi odustaju, pet proizvođača iz ovog sela nisu razmišljali na taj način, već su se pre dve godine udružili i od tada zajedno proizvode, prerađuju i prodaju.

"Imamo dosta voća, kao zadruga imamo negde oko pedeset hektara. Ova zadruga nam je pomogla da malo plasiramo naše proizvode", objašnjava Stefan Jović, zadrugar iz Vrševca.

"Ima tu nekog boljitka, što se toga tiče, prvenstveno što smo sa količinom postali malo ozbiljniji proizvođači. Fale nam neki stalni kupci", kaže Slaviša Jovanović, zadrugar iz Vrševca.
Najvažniji proizvod ove zadruge za sada su suve šljive. Privode kraju i radove na novoj hladnjači od 500 tona, koju grade uz pomoć države.
"Od države smo dobili sedam i po miliona, tako da je to jedna polovina od ukupne investicije"; kaže Slaviša Jovanović.
Uspešne poljoprivredne proizvodnje, sve je izvesnije, nema bez udruživanja i zajedničkog nastupa na tržištu, kažu poljoprivredni stručnjaci, ističući da su iskustva novoformiranih zadruga od velikog značaja i za druge poljoprivrednike.

"Imamo najave da će da se formiraju još dve do tri zadruge, dolaze ljudi raspituju se. Put nije težak, prvenstveno mora da se formira zadruga, da se registruje u APR-u", kaže Arsenije Todorović, iz Opštine Kuršumlija.
Uz voćarsku zadrugu u Vrševcu, pre dve godine formirane su i dve stočarske, zahvaljujući kojima su se ponovo vratila stada, u do tada gotovo opustele predele.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.