Udovički: Imamo konsenzus o teškim merama

Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Imamo konsenzus o teškim merama

SKOPLJE, BEOGRAD – Vlada Srbije ima konsenzus o teškim merama koje je preuzela sa namerom da ih i sprovede, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

„Upravo zahvaljujući iskrenim i čvrstim namerama svih članova Vlade, neprestanom radu, građani Srbije mogu da razumeju zašto sada moramo da se strpimo, podnesemo određene žrtve kako bismo svojoj deci predali u nasleđe zdraviju Srbiju”, rekla je ona za makedonski dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << list „Utrinski vesnik”.

Udovički je istakla da je „Srbija danas zemlja koja čini sve da pokaže kako svojim građanima, tako i svetu da je spremna da se suoči sa ozbiljnim izazovima”.

Podsećajući da smo „ostvarili i prve rezultate novih mera”, ona je kao najvažnije navela da smo „postigli političku stabilnost i visok stepen opšte stabilnosti”.

Ona je dodala da smo, osim toga „povećali ugled u okruženju i svetu, sačinili jasan plan da Srbiju učinimo atraktivnom destinacijom za investicije, suočili se sa nasleđem preduzeća u restrukturiranju i nelikvidnih velikih sistema koje spremamo za tržište i profitno korporativno poslovanje, postavili prioritete velikih investicionih projekata”.

Suština reforme javne uprave je da pokrenemo i promenimo Srbiju kako bismo državu učinili pravim servisom građana i privrede, izjavila je Udovički.

Objašnjavajući da sistem javne administracije u nekim segmentima još funkcioniše po prevaziđenim principima iz prošlosti, pa se odnos državnih službenika sa jedne strane i građana i privrednika sa druge strane često doživljava kao neprijateljski, ministarka državne uprave odlučna je da se takav stav do kraja mora napustiti.

U tom cilju donet je paket zakona koji se tiče unapređenja javno-službeničkog sistema, a to nas ovih dana očekuje i za niže nivoe vlasti, AP, gradove, opštine. Cilj je puna profesionalizacija i depolitizacija javne administracije, u kojoj već sada imamo neke od najboljih ljudi u ovoj zemlji, te da se u sistemu stalno unapređuju kvalitet i odgovornost, a iskoreni korupcija”, navela je Udovički.

Na pitanje kako je moguće stati na put partijskom zapošljavanju, Udovički je odgovorila da „za tako nešto možda ne postoji čarobna formula”, ali sigurno je da postoje pravila da se napravi efikasan sistem kroz jasnu podelu poslova i jasnu odgovornost, ocenjivanje svakog pojedinca u sistemu, dalje usavršavanje službenika.

Sa druge strane, usavršavanjem konkursnih procedura, na kojima intenzivno radimo, stvaramo sistem koji će proizvoditi kvalitetne i kvalifikovane kadrove i tako minimizirati mogućnost partijskog zapošljavanja, rekla je potpredsednica srpske vlade.

Ona je dodala da Regionalna škola za državnu upravu može u značajnoj meri da podstakne regionalnu saradnju u oblasti javne uprave kroz promovisanje zajedničkog učenja, razmenu iskustava, transfer znanja i umrežavanje.

Upitana da li je utrkivanje među zemljama regiona u borbi za privlačenje što više stranih investitora kontraproduktivan pristup i da li je moguć regionalni pristup na ovom planu, potpredsednica je izrazila verovanje da će doći vreme kada će se ozbiljno preispitati politika privlačenja investitora.

„Sve manje ima novca za ovakve podsticaje, da će se graditi nova zajednička politika privlačenja investicija koja pored nacionalne, ima i regionalnu komponentu, to bi bila politika podsticanja investitora koji dolaze, ulažu u razvoj i ostaju”, istakla je Udovički.

Tanjug

objavljeno: 08.01.2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.