Udarac Koza Nostri

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udarac "Koza Nostri"

U akciji italijanske policije zaplenjena imovina, koja je bila u vlasništvu mafije, a među uhapšenima i čelnici "Koza Nostre". Pooštrenom kontrolom, vlasti nastoje da spreče mafiju da investiranjem u legalne poslove ponovo dođe u posed oduzete imovine.

Velika operacija italijanske policije protiv organizovanog kriminala, u kojoj je širom zemlje uhapšeno oko 100 osoba, zadala je ozbiljan udarac mafiji u Italiji.

Među uhapšenima su i neki čelnici "Koza Nostre", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedne od najozloglašenijih mafijaških organizacija.

U operaciji koja je prekinula i ilegalne kanale za pranje novca, zaplenjena je imovina, koja je bila u vlasništvu mafije. Samo u Palermu, na Siciliji konfiskovano je oko 1.700 zgrada i objekata, koji su pripadali mafiji.

Grad Palermo na Siciliji smatra se svetskim sedištem mafije, čiji koreni datiraju s kraja 19. veka. Dugododišnji međusobni obračuni kriminalaca, u kojima je godišnje stradalo više od 500 ljudi po svoj prilici uskoro će biti samo ružna prošlost.

Posle višemesečne istrage, u akciji 1 200 karabinjera uz pomoć helikoptera uhapšeno je nekoliko čelnika ozloglašene "Koza Nostre", zbog iznude i trgovine oružjem i drogom.

Još veći šamar mafiji zadat je zaplenom njihove imovine, saopštila je policija. Poslednjih 15 meseci, zaplenjeno je više od milijardu i 600 hiljada evra, kriminalnog novca i imovine.

"Pomogle su nam neke evropske vlade, koje su proteklih godina pooštrile mere sprečavanja upliva mafijaškog novca u legalne ekonomske tokove", kaže pukovnik policije Rosolino Naske.

Konfiskovana imovina lokalnim zadrugama 

Oduzeti su stanovi, firme, zemljište, luksuzni automobili. U saradnji sa evropskim institucijama, konfiskovana imanja mafijaša vlasti sve češće daju na korišćenje lokalnim zadrugama, koje zapošljavaju nove radnike, a proizvode sa njih prodaju širom Italije.

"Nije reč samo o zapošljavanju i proizvodnji. Ovo je i dokaz da možemo da promenimo imidž Sicilije, od mesta krvoprolića, do mesta za život", navodi Avia Žakone iz Palerma.

Pooštrenom kontrolom, vlasti nastoje da spreče mafiju da investiranjem u legalne poslove, ponovo dođe u posed oduzete imovine.

Antonio di Mateo javni tužilac iz Palerma kaže da bi to bio poraz za državu i priznanje da smo slabiji od "Koza Nostre".

Najveća mafijaška organizacija u Italiji trenutno je "Ndrangeta", iz Kalabrije, na jugu apeninskog poluostrva. Godišnje zaradi oko 36 milijardi evra, uglavnom kroz trgovinu drogom iz Južne Amerike.

Poslove je razgranala i širom Evrope, pre svega u Španiji i Francukoj.

Nemačke tajne službe upozorile su da novac "Ndrangete" sve više uplivava u ekonomski sistem Nemačke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.