Udar na hijene: Drali izbeglice, ostali bez vozila

Izvor: Mondo, 04.Okt.2015, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udar na hijene: Drali izbeglice, ostali bez vozila

Protiv onih koji zloupotrebljavaju položaj emigranata pokrenuto je 700 krivičnih postupaka kojima je obuhvaćeno više od 1.000 lica a oduzeto je više od 450 različitih vozila, rekao resorni ministar.

Foto: Beta/ Milan Obradović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas u Preševu da je reč o različitim oblicima kršenja zakona, počev od krijumčarenja ljudi do njihovog iskorišćavanja.

Oduzeta vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su korišćena u krijumčarenju emigranata.

Novi prihvatni centar u Bujanovcu

Vulin je danas u privremenom prihvatnom centru u Preševu obišao radove na proširenju kapaciteta tog centra i najavio da će u Bujanovcu za nekoliko biti otvoren još jedan privremeni registracioni centar. "U Bujanovcu će emigranti biti registrovani, pregledani i biće im pružena pomoć, a u Preševu će kapacitet sadašnjeg prihvatnog centra biti znatno povećan", rekao je Vulin novinarima tokom obilaska.

"Nijedna zemlja u okruženju nema ni približno taj broj krivičnih postupaka i taj broj oduzetih vozila", rekao je Vulin i dodao da nijedna druga zemlja ne postupa na takav način kao što to radi Srbija.

Prema njegovim rečima, nekada je lakše i uvek bi bilo brže da ih samo pustimo da prođu kroz našu zemlju, okrenemo glavu i pravimo se da je sve u redu.

"Za razliku od velike većine drugih zemalja mi se prema emigrantima ponašamo humano i organizovano kao prema ljudskim bićima, a ljudska bića štiti zakon", rekao je Vulin.

On je rekao da treba razumeti da ovo nije trajni smeštaj i da neće biti.

"Svako će biti registrovan. Do sada ih je registrovano 168.272. Na tu cifru treba dodati današnju od 1.860, kao i oko 1.500 ili 1.600, koliko će biti registrovano do kraja dana i koliko ih trenutno ima u prihvatnom centru u Preševu", rekao je Vulin.

Na sve to treba dodati 14.200 onih koji su uhvaćeni na našoj teritoriji, bez zahteva za traženje azila i protiv njih su podnete prekršajne prijave, dodao je Vulin.

Vulin je rekao da od početka emigrantske krize nije bilo nijednog incidenta i da naša policija u punoj meri poštuje ljudska prava emigranata.

Odgovarajući na pitanje da li će lokalne zajednice u kojima se nalaze prihvatni centri dobijati pomoć, Vulin je naveo da se to već dešava, a na pitanje da li je to dovoljno, odgovorio je da niko ne dobija dovoljno novca.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.