Udar iz vazduha; Vojska pobila decu

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 17:09

Udar iz vazduha; Vojska pobila decu

Jedanaest osoba, ukljujuči osmoro dece, poginulo je danas u bombardovanju iz vazduha od strane mjanmarske vojske u državi Čin na zapadu zemlje, prenosi BBC.

Žitelji zabačenog sela su rekli da se napad dogodio u sredu.

Država Čin je uporište oružane pobune protiv vojne hunte, ranije ove nedelje lokalne gerilske snage su zauzele grad Rikhavdar, na granici sa Indijom.

Međutim lokalni žitelji tvrde da nije bilo nikakvih snaga pobunjenika u selu Vulu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde se napad i dogodio.

Prema izveštajima koje su stanovnici objavili na društvenim mrežama, vojni avioni su bacili najmanje dve bombe na selo.

Ubijena deca bila su u starosti od sedam do 11 godina. Bombe su oštetile i nekoliko drugih kuća i dve crkve u selu.

Država Čin, u kojoj žive uglavnom hrišćani, dugo se žalila na zanemarivanje i zlostavljanje od strane centralne vlade. Prethodnih decenija u njoj se odvijala oružana pobuna.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je ove nedelje svoju duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u zemlji gde je do sada raseljeno dva miliona ljudi zbog borbi.

Sukob u Mjanmaru je počeo kada je vojska državnim udarom zbacila demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.