Učiteljice za medalju: Osmislile zanimljivu matematiku koju đaci obožavaju!

Izvor: S media, 19.Jun.2012, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učiteljice za medalju: Osmislile zanimljivu matematiku koju đaci obožavaju!

Kada su odlučile da se upuste u avanturu osmišljavanja „zanimljive matematike“, učiteljice Verica Lukić i Dušanka Rangelov i bibliotekarka Slađana Arnautović iz OŠ „Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević“ nisu ni slutile da će njihov trud prevazići granice Jadranske Lešnice, gde žive i rade. Verovale su da će na taj način zainteresovati svoje đake da zavole „bauk predmet“, i ništa preko toga!

I ovo je Srbija: Sa 30 godina uči >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da čita i piše!(VIDEO)

FOTO DANA: Ovo su najbolji nastavnici u Srbiji!

Muzika pomaže deci da savladaju matematiku

Međutim, prihvatajući izazov da „najstrašnijem predmetu na svetu“ daju odlike omiljenog, Verica, Dušanka i Slađana pustile su mašti na volju i đacima drugog i trećeg razreda prezentovale matematiku tako da su je oni namah zavoleli. Njihova metodika odlično je ocenjena i u Beogradu – kreativne prosvetarke iz Jadranske Lešnice dobile su nagradu na konkursu „Kreativna škola“, u kategoriji predmeta za učenike nižih razreda osnovnih škola u Srbiji. Kompanija „Majkrsoft“ ih je nagradila foto-aparatom, ali je njima, kako kažu u razgovoru za S media portal, važnije što su proslavile svoju školu i zahvaljujući dobroj ideji izašle van granica Loznice.

- Nagrađeni rad dobio je naziv ’Triput meri, jednom seci’, kako je predložila jedna učenica – kaže za S media portal Verica Lukić, učiteljica i idejni tvorac ovog zanimljivog projekta. – Držala sam ogledni čas kom su prisustvovali direktor i pedagog, na kome sam praktično pokazala upotrebu merenja. Deci se dopalo, pa sam im obećala još takvih časova.

Zanimljivo merenje

Sa koleginicom Dušankom Rangelov, učiteljica Verica organizovala je tematsku nastavu – dva časa matematike i jedan čas likovnog vaspitanja.

- Projekat smo podelile u tri dana, sa puno nastavnih sredstava, priloga, učenja uz igru, rad na računarima, a korišćena je i metoda ’šest šešira’ – navodi bibliotekarka Slađana Arnautović, u čijem je radnom prostoru pripreman program „Triput meri, jednom seci“. – Učiteljice su na glavi nosile bele šešire, a đaci su kartončićima u boji izražavali kritičko mišljenje o nekoj temi.

U okviru projekta školarci su učili merenje kroz praktičnu nastavu prožetu igrom.

- Imali su istraživačke zadatke koji su bili skriveni u školi, kao i matematičke mape pomoću kojih su dolazili do zadataka. Takmičili su se ko će pre otkriti mesta gde su zadaci skriveni, a onda su ih nosili kući i tamo ih rešavali. Potrudile smo se da im zadamo zanimljiva pitanja: koliko su bili dugački na rođenju, koliko iznosi dužina ruke ili obim glave njihovih drugara iz razreda, koliko je visoko najviše drvo na svetu... Jedva su čekali da dođu u školu i da imaju matematiku – prepričava učiteljica Verica.

Školarci: „Vratite školsku uniformu!“

Zadatak osnovaca na likovnom bio je da naprave kecelju. I tu je, opet, merenje došlo do izražaja, jer su morali da naprave kecelju koja neće služiti samo kao ukras, već će moći i da se obuče. Pored zanimljive matematike, školarci su kroz ovaj zadatak pokazali i svoju kreativnost u odabiru boja, materijala i dizajna.

- Mnoga deca nisu znala da su generacije iz šezdesetih i sedamdesetih godina nosile đačke uniforme, odnosno kecelje, pa su bila zbunjena, mislivši da kecelje nose samo mame kada kuvaju. Međutim, tokom razgovora, shvatili su da je reč o đačkim uniformama, sličnim onima kakve nose zdravstveni radnici, policajci i piloti, što im se neobično dopalo – otkriva učiteljica Dušanka Rangelov.

Na Dan žena u školi je priređena izložba na kojoj su prikazane kecelje koje su školarci napravili. Zanimljivo je, otkrivaju sagovornice S media portala, da su deca pokazala veliko interesovanje da đačka uniforma bude vraćena u školu. O tome su se izjasnila kroz metodu „Šest šešira“, dajući najpozitivnije emocije ideji o brisanju klasnih razlika. Empatija je iznova postala deo đačkih života. A ni matematika više nije bauk!

(S media)

Foto: Media centar Beograd

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.