Izvor: B92, 14.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učinak Nikolića za pet dana

Beograd -- Tomislav Nikolić je proveo pet dana na mestu predsednika Skupštine Srbije i poslao više različitih poruka javnosti.

Za pet dana Nikolić je najavljivao vanredno stanje, lobirao da Srbija bude ruska provincija, da bi juče u završnoj reči povodom ostavke poručio da će u Srbiji izazvati nemire ako se otcepi Kosovo.

Neće biti mira ukoliko nova vlada preda Kosovo, zapretio je radikal Nikolić, hvališući se kako je Bog za šest dana stvorio svet, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ga je on uzdrmao za dva.

"Pitaćemo Vojislava Koštunicu da li se sa Tadićem dogovorio da Srbija mirno prihvati gubitak Kosova i Metohije. Ako vi to mirno prihvatite, mi nećemo. A onda mira u Srbiji više nikada neće biti", rekao je on.

Srpski radikali spremni su da sa Nikolićem stanu rame uz rame i narod povedu u odbranu Kosova. O tome, međutim, ne žele da govore pred kamerama, posebno za TV B92, koja im nije među omiljenim televizijama. Sam Nikolić kaže da za ono čime je pretio nema ni vojsku ni policiju.

Nikolićeve pretnje za analitičara Dušana Janjića odraz su nedostaka elementarne odgovornosti i kućnog vaspitanja, ali ga od krivičnog gonjenja za javno izgovorenu reč štiti poslanički imunitet.

Radikalska žestoka retorika nasleđena je od njihovog lidera Vojislava Šešelja, kaže Janjić.

"Izvinite, ako neko poziva na likvidiranje, nasilje naspram drugoga, taj mora da odgovara. Apsolutno više niko ne reaguje na radikale i njihove izjave", kaže on.

Ipak, predstavnici kosovskih Srba se plaše da ovakve Nikolićeve pretnje prizivaju odluku o nezavisnosti Kosova.

"Ovakve izjave mogu da uznemire javnost, cenu takvih izjava platiće kosovski Srbi i ne treba gurati prst u oko onome ko odlučuje o Kosovu", rekao je Ranđel Nojkić, predstavnik Srpske lista za Kosovo i Metohiju.

Podsetimo, ovo nije prvi put da Tomislav Nikolić preti ratom koji će radikali povesti za odbranu Kosova. Nikolić, čija je stranka bila na vlasti za vreme bombardovanja Srbije, kada se sa Kosova povukla srpska vojska, pre godinu dana poručio je da Kosovo, ako postane nezavisno, treba braniti oružjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.