Učenje srpskog jezika nije diktat filologije, već potreba da se rekonstruiše društvo VIDEO

Izvor: B92, 16.Jun.2019, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Učenje srpskog jezika nije diktat filologije, već potreba da se rekonstruiše društvo" VIDEO

To nije diktat filologije, već potreba da rekonstruišemo temelje društva, rekao je Aleksandar Jerkov o ideji da se srpski jezik uvede na svim fakultetima.

Profesor Filološkog fakulteta dr Aleksandar Jerkov istakao je za TV Prva da se gramatičke greške i neispravnosti mogu pronaći u sudskim presudama, pravnim spisima, disertacijama, projektnoj dokumentaciji, pa čak i u udžbenicima i knjigama koje ne prolaze dovoljan nivo jezičke sofisticiranosti.

"Ideja je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ponudi što više različitih kurseva. Ja bih vrlo rado predavao književnost na medicini ili mašinstvu. Uveren sam da su obrazovaniji ljudi bolji građani, da su bolji građani čine prijatnije društvo, a da će prijatnije društvo biti mnogo bolje od ovog u kome se sada nalazimo. Nisam čovek iluzije da mislim ukoliko budu čitali velika dela da će postati bolji ljudi, ali sam siguran da će biti u prilici da to postanu", naglasio je Jerkov.

Dekan Mašinskog fakulteta dr Radivoje Mitrović istakao je da je negovanje jezika od izuzetne važnosti za sve i da bi ovakav pristup uvrstio srpski jezik u koktel opšteg obrazovanja.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.