Učenje kroz glumu

Izvor: RTS, 14.Nov.2014, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenje kroz glumu

U selu Ravni kraj Užica, za pet godina je snimljeno oko 60 filmova, mahom sa istorijskom tematikom. Nije to mala brojka za naše uslove, pogotovo kad znamo da se u Srbiji snima sve manje filmova.

Odvijaju se poslednje pripreme za jednu od scena novog ostvarenja filmske produkcije "Radrenis", nastale na inicijativu nastavnika istorije.

Nastavnik Miloš Racić je u ovom slučaju reditelj, scenarista, montažer i kamerman, koga su podržali đaci, sada već glumci sa zavidnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iskustvom.

"Počeo sam kao statista. Snimao sam 'Ljubav u kameno doba', to je moja prva glavna uloga. Onda sam snimao u dugometražnom filmu, igrao sam Mišu magarca, to je isto zanimljiva uloga", kaže Dušan Savić, učenik osmog razreda.

"Kada sam video tekst rekao sam da je lako, ali kada smo počeli da snimamo, bilo je baš teško uvežbati", priča Miladin Starčević.

"Đaci kroz uloge, dramske prikaze, mogu da shvate određene uloge i događaje. Kroz glumu, tumačenje likova mogu da savladaju gradivo koje se nalazi u udžbeniku", ističe Miloš Racić, nastavnik istorije u Osnovne škole "Đura Jakšić".

Učenje kroz igru, druženje i glumačko iskustvo u različitim vremenskim i životnim situacijama, podstaklo je njihovo interesovanje za sedmu umetnost ali i školske predmete, posebno istoriju.

"Na ovaj zanimljiv način učimo istoriju i dodatno nešto iz istorije, istorijske likove i tako", kaže Vesna Vranić, učenica sedmog razreda.

Iz godine u godinu njihova produkcija je sve bolja, kako zbog probuđenog interesovanja učenika, nastavnika i roditelja, tako i uslova u kojima rade.

Pre svega, imaju nove digitalne kamere, inače poklon bivšeg đaka, ali i filmski kabinet, mali muzej zanimljivih i kreativnih aktivnosti, koje su oformili sa jasnim ciljem.

"Živimo u periodu kada se mnoge seoske škole gase, kada nestaju sela i upravo ovo treba da bude odgovor da se ne prepustamo tom nekom odumiranju, da jednostavno treba da radimo nesto kreativno i u ovakvim sredinama", priča nastavnik Miloš Racić.

Uz želju da im se na "Festivalu kratkometražnog filma", koji postoji koliko i njihova produkcija, pridruže i drugi, maštaju o novim ostvarenjima, ali i ulogama van okvira njihove produkcije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.