Učenik napustio školu zbog reketaša, ima traume i ide kod psihologa

Izvor: Blic, 29.Nov.2012, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenik napustio školu zbog reketaša, ima traume i ide kod psihologa

NOVI SAD - Drug iz školske klupe maloletnog Krstana V, koji je izbo dvojicu mladića jer su ga mesecima maltretirali, ispisao se iz Građevinske škole u Novom Sadu zbog svakodnevnog maltretiranja, saznaje „Blic”. Ispisani učenik (identitet poznat redakciji) sada svakoga dana odlazi kod psihologa jer ima traume.

Brane se: Učenici protestuju zbog pritvaranja Krstana

Sandra Anušić, pokretač peticije „Pravo na samoodbranu” koju je potpisalo više od 7.000 ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže za „Blic“ da ispisani dečak nije jedini koga maltretiraju dve grupe narkomana i reketaša koji se okupljaju oko škole.

- Dečak se žalio majci, a ona razrednom starešini. Dete i danas ima posledice od maltretiranja, u stalnom je strahu, ali mora da nastavi školovanje - tvrdi Anušić.

Nije bilo sekire?

Vesna Bursać, direktorka novosadske Tehničke škole „Pavle Savić“ u čije su dvorište pre dva dana, za vreme školskog odmora, upala dvojica mladića, demantuje medije koji su javili da je jedan od njih bio naoružan sekirom. Ona tvrdi da nije bilo napada i da je školsko obezbeđenje i samo primetilo dvojicu sumnjivih mladića. Obezbeđenje je pozvalo policiju. Jedan napadač je uhvaćen, a za drugim se i dalje traga.

Ona objašnjava da mladić „zadužen za reketiranje” učenika Građevinske škole, konstantno vreba oko škole i naoružan je nožem. Kada mu ne daju novac, otima im odeći, preti... Đake napada jer mu je novac potreban za drogu.

- Drugari iz razreda nasilnicima oko škole govore koji učenik ima novac za užinu - kaže Anušićka.

Peticija za preinačenje optužnice protiv učenika Krstana V. iz pokušaja ubistva u samoodbranu svakodnevno dobija sve više potpisa.

- Sve više dece se žali na reketaše, a dve devojčice su spremne i da javno progovore. One tvrde da osim svakodnevnog reketiranja postoji i porast vršnjačkog nasilja i da se marihuana koristi tokom odmora na tribinama Građevinske škole i komšijske Mašinske škole. Tuče su sve češće, a deca se boje. Zato i spremamo nacrt zakona koji će štititi decu - navodi Sandra Anušić.

Nedavna anketa među osnovcima pokazala je da je polovina njih videla oružje u školi, a svaki drugi je bio žrtva nasilja. I Nenad Erdeljan, šef Grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije u novosadskoj policiji, kaže da deca sve više čine imovinske delikte s elementima nasilja.

Direktor škole: Nismo znali da Krstana maltretiraju

Stanko Matić, direktor škole „Mileva Marić Ajnštajn“ kaže da nije čuo da se neko dete ispisalo iz škole zbog maltretiranja, ali da je problem što deca ćute o takvim stvarima.

- To smo videli i u Krstanovom slučaju- kaže Matić i dodaje da niko nije znao šta se ovom detetu dešava dok slučaj nije kulminirao nasiljem. Ne može ni sva krivica prebaciti na školu.

-Imamo dobru koordinaciju sa gradom i policijom i u prošlosti smo preventivno delovali kada su navijačke ili grupne tuče u pitanju- kaže Matić i žali što nije sprečen Krstanov slučaj.

Direktor je sa psihologom posetio Krstana V. i kaže da se on dobro drži. Škola će pomoći koliko može.

-Krstan se vodi kao redovan učenik naše škole i tako će i ostati.

Povezane vesti: U Novom Sadu sekirom jurili učenika po školskom dvorištu Dečak kupio nož da se zaštiti od reketaša Žrtvu namamili preko devojke, pa ga uboli i isekli nožem Roditelji tuže školu zbog višegodišnjeg maltretiranja deteta

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Učenik napustio školu zbog reketaša, ima traume i ide kod psihologa

Izvor: BKTV News, 29.Nov.2012

Drug iz školske klupe maloletnog Krstana V, koji je izbo dvojicu mladića jer su ga mesecima maltretirali, ispisao se iz Građevinske škole u Novom Sadu zbog svakodnevnog maltretiranja, prenosi „Blic”. Ispisani učenik (identitet poznat redakciji) sada svakoga dana odlazi kod psihologa jer ima...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.