Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenički toaleti legla prljavštine

Učenički toaleti legla prljavštine

BOR - U Osnovnoj školi 'Sveti Sava' u Boru učenici koriste toalete koji nemaju vrata, kazani za vodu su pokvareni, a voda sa česama lavaboa je luksuz. Sva četiri muška i ženska toaleta u dvospratnoj školi nedostojna su jedne obrazovne ustanove, pa je sanitarna inspekcija Borskog okruga naložila hitno otklanjanje problema, zabranila upotrebu WC-a i zapretila kaznom.

- Neverovatno je da ovako izgleda škola u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u 21. veku. Učenici na odmoru uglavnom trpe i ne idu u toalet. Kada je baš neophodno, tada međusobno 'čuvaju stražu'. Neki koriste blizinu stana pa na odmoru otrče do kuće, a sa sobom povedu drugove i drugarice. Najteže je devojčicama viših razreda kada moraju da promene uložak - kaže jedan od retkih zaposlenih koje smo, ne računajući nastavnike, zatekli u ovoj školi.

Iste probleme imaju i u Školi za decu ometenu u razvoju 'Vidovdan', koja se nalazi sprat niže. Na plafonu jednog toaleta fleke od fekalnih voda, pa je zbog opasnosti da se navlaženi svod sruči na učenike, taj WC zatvoren.

- Dečaci i devojčice na odmoru koriste jedan toalet, a mi na pauzi služimo kao stražari da ne bi bilo neprijatnosti - kaže Taisija Ristić, prosvetni radnik 'Vidovdana'.

U sanitarnoj inspekciji kažu da su utvrđeni ozbiljni higijenski nedostaci koji su opasni po zdravlje dece i da je zbog toga zabranjena upotreba toaleta dok se nedostaci ne otklone.

- Oštećene su kanalizacione cevi, pa su na plafonu toaleta uočljive fleke od otpadnih voda. I pored truda čistačica da kabine u toaletu izgledaju čiste, to je nemoguće kada nema vodokotlića, već se prljavština spere vodom iz kofe - navode u inspekciji.

U inspekciji napominju da je zbog loše higijene u toaletu van upotrebe i sala za fiskulturu koju zajednički koriste osnovne škole 'Sveti Sava' i 'Branko Radičević', ali i mnogobrojni lokalni sportski klubovi.

'Blic' je pokušao da stupi u vezu sa rukovodstvom škole, ali su skoro svi radnici administracije, uključujući i direktorku Vericu Grozdanović, bili odsutni.

S. Trifunović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.