Učeničke kompanije izvor poslovnih ideja

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učeničke kompanije izvor poslovnih ideja

U učeničkim kompanijama mladi se pripremaju za poslovne izazove koji ih očekuju po završetku školovanja. Kreativnost potvrđuju svake godine, na takmičenjima, a mnogi od njih iskustvo iz učeničkih kompanija primenjuju kasnije u poslu.
Učenici poljoprivredne škole "Ljubo Mićić" u Požegi angažovani su i u učeničkoj kompaniji. Na takmičenjima postižu zapažene rezultate, ali to kažu nije osnovni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << motiv, već želja da kreativnost iskoriste na pravi način. Tako su započeli da proizvode montažne kućice za pse.

„Ustanovili smo da na celom području Evrope, a i šire, ne postoji montažna kućica za pse. Postoje sklopive kućice, ali one imaju veću težinu i samim tim su mnogo teže nego ove naše", objašnjava Sara Raković, tim lider učeničke kompanije "Hepi snaut"
„Učeničke kompanije, to iskustvo će nama trebati u bližoj budućnosti, ili u daljoj kada budemo formirali naše kompanije ili firme od kojih treba da živimo", kaže Vukašin Stanišić, učenička kompanija "Hepi snaut".
„Imamo veliki broj učenika, koji su nastavili posle završetka naše škole, ili posle završetka fakulteta da se bave upravo onom delatnošću, odnosno onim poslovima koje su ovde stekli", priča Kojo Bošković, direktor poljoprivredne škole sa domom učenika "Ljubo Mićić" Požega.
Učenička kompanija "Lusi" u Lučanima, razvija socijalno preduzetnistvo i proizvodi ekološke sapune i saksije.
„Naša ciljna grupa su žene koje su nezaposlene, preko četrdeset godina. U našoj školi smo organizovali tri radionice, kako bi smo svoja znanja zapravo preneli na naše polaznike", objašnjava Ana Rendulić, učenička kompanija "Lusi".
„I za početak malog biznisa, koji mogu same imati i koje same mogu organizovati, čime smo ih, nadam se uključili u aktivne članove društvene zajednice i s druge strane ojačali njihovu ulogu u porodici", kaže Angelina Jovašević, mentorka učeničkih kompanija srednje škole "Dragačevo" Lučani.
Na mladima svet ostaje, a njihova kreativnost kroz razne učeničke kompanije dobro dođe da i starijima prenesu neka nova znanja, poslovne ideje, od kojih se može obezbediti dohodak.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.