Učenici nisu oboleli od tuberkuloze

Izvor: B92, 06.Jun.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici nisu oboleli od tuberkuloze

Beograd -- Osmoro učenika OŠ "Kralj Petar Prvi" inficirano bacilom tuberkuloze, ali nisu oboleli od same bolesti, izjavila je dr Radmila Ćurčić.

Pneumofiziolog i načelnica epidemiologije Gradskog zavoda za bolesti pluća i tuberkulozu Radmila Ćurčić je kazala za B92 da infekcija kao takva ne dokazuje ništa i da je daljim pregledima utvrđeno da su deca zdrava.

Ona kaže da su još ranije počeli da pregledaju decu, jer su roditelji bili veoma uznemireni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Najveći broj dece iz odeljenja gde je učitelj predavao su pregledana, ali su počela da dolaze i deca iz drugih odeljenja pre svega onih koja su sa učiteljom i njegovim odeljenjem išli na ekskurziju. Sva deca su zdrava", dodala je doktorka Ćurčić.

Ona je dodala da je osmoro dece bilo u dodiru sa bacilom tuberkuloze, ali da je utvrđeno da deca nisu obolela. Doktorka kaže da je kod tuberkuloze velika razlika između infekcije i same bolesti, a kao podatak navodi da je jedna trećina stanovništva na planeti inficirana bacilom tuberkuloze.

Tuberkuloza je zarazna bolest i izaziva je bakterija koja se prenosi vazduhom, ali se ne razboli svako ko se zarazi, već se od svih zaraženih razboli oko 10 odsto ljudi. Stručnjaci ukazuju da ne postoji inkubacioni period i da je obolela osoba mogla da se zarazi i pre tri i više decenija.

Ćurčićeva je rekla da je kasnije u toku dana u školi zakazan opšti roditeljski sastanak na kome će roditeljima biti rečeno da će svi učenici koji su sa obolelim učiteljom proveli u poslednja tri meseca kumulativno više od osam sati morati da idu na pregled.

Prema njenim rečima, roditelji su bili u velikom strahu i želeli su da im deca budu odmah pregledana, tako da je u ovom trenutku kod najvećeg broja učenika pregled i obavljen.

"Na pregled su počeli da dolaze i učenici još dva odeljenja istog razreda, čiji su učenici bili u kontaktu sa obolelim učiteljem i njegovim đacima jer su zajedno bili na izletima", kazala je Ćurčićeva.

Profesori škole su dezinfikovali učionicu u kojoj je predavao oboleli profesor i postupaju prema savetima zdravstvenih radnika sa kojima su u

svakodnevnom kontaktu.

U Srbiji je prošle godine od tuberkuloze, koja se inače smatra bolešću siromašnih, obolelo oko 1.500, a u Beogradu oko 280 ljudi. Ono što je najvažnije jeste da je ta bolest u današnje vreme izlečiva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.