Uče o zaštiti Dunava

Izvor: Blic, 04.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uče o zaštiti Dunava

Na velikom Ratnom ostrvu od juče boravi 25 studenata sa svih Univerziteta u Srbiji u okviru četvrtog po redu studentskog ekološkog kampa pod nazivom „Sačuvajmo Dunav“.

Prva grupa studenata ostaće na Ratnom ostrvu nedelju dana, a onda će ih zameniti druga. Kamperi ne smeju da prelaze u grad osim u situacijama koje zahtevaju hitno reagovanje. Privatne posete nisu dozvoljene, spava se u šatorima i jedu se jela spremljena u kazanu. Predavanja i različite radionice su organizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prepodne, a popodne je slobodno i tada studenti mogu da se opuste i zabave.

- Naučila sam mnogo više nego što sam očekivala o zaštiti voda od zagađenja. Društvo je super, a predavanja nisu klasična, već više diskutujemo. Iako studiram sociologiju, oduvek me je interesovala ekologija. Volim prirodu i smatram da bi trebalo da se borimo za njeno očuvanje - kaže Dragana Kulašević studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Direktor fakulteta „Futura" Dejan Marković istakao je da mlade ljude treba podstaći da više razmišljaju o zagađenju voda.

- Studenti treba da daju svoje ideje i na primerima shvate kako se rešavaju problemi zagađenja životne sredine – kaže Marković.

Osim predavanja, studenti će moći da obiđu postrojenje za preradu vode „Makiš", Botaničku baštu „Jevremovac" i postrojenja za preradu otpadnih voda kompanije „Koka-Kola Helenik".

Kamp će trajati do 15. avgusta, a organizovali su ga Republička direkcija za vode i „Koka-kola sistem" u saradnji sa Svetskim fondom za zaštitu prirode, JKP „Zelenilo-Beograd" i brojnim fakultetima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.