Ubrzava razvoj mozga

Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzava razvoj mozga

Muzika blagotvorno deluje na kognitivni razvoj pa bi muzičko obrazovanje trebalo da bude deo predškolskog i osnovnog obrazovanja

Prema jednoj američkoj studiji, kod dece koja pohađaju časove muzike mozak se brže razvija i takva deca bolje pamte.
Istraživači tvrde da su pronašli prvi dokaz veze između muzičkih treninga i bolje pažnje kod dece. Nakon jedne godine, muzički obrazovana deca pokazala su bolje rezultate na testu memorije, što se odnosi i na osnovne umne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veštine, kao što su pismenost, verbalna memorija, matematika i IQ (koeficijent inteligencije). Istraživači dodaju da muzika treba da bude deo predškolskog i osnovnog obrazovnog programa.
Rezultate istraživanja su potvrdila i skeniranja mozga, a objavljeni su u žurnalu naučnoistraživačkog instituta u Torontu. Naučnike nije iznenadio napredak u muzičkim veštinama, muzičkom umeću koji su deca ostvarila nakon godinu dana lekcija. Ono što nisu očekivali jeste povećanje nemuzičkih memorijskih sposobnosti, i to već od četvrte godine života.

Osim toga, ova istraživanja su pokazala da je vreme koje je potrebno mozgu da reaguje smanjivano iz godine u godinu, što znači da, kako su deca odrastala i sazrevala, transmisija između neurona postajala je brža. Generalni memorijski kapaciteti kod dece koja su učila muziku bili su bolji nego kod dece koja nisu pohađala časove muzike.

Naučnici su zaključili da muzički treninzi utiču na povezanost generalnih kognitivnih funkcija koje se tiču pamćenja i pažnje... Njihov opšti stav je da muzika blagotvorno deluje na kognitivni razvoj i da muzičko obrazovanje treba da bude deo predškolskog i osnovnog obrazovanja.

K. P.

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.