Ubrzati proces traženja nestalih

Izvor: B92, 29.Avg.2014, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ubrzati proces traženja nestalih"

Miodrag Linta pozdravio potpisivanje u Mostaru Deklaracije o rešavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima i kršenju ljudskih prava.

On se nada da će to ubrzati proses traženja nestalih i procesuiranje odgovornih za zločine.

"Ako bi se u procesu traženja Srba, nestalih u ratovima na području bivše Jugoslavije, nastavilo dosadašnjim tempom, sve nestale srpske žrtve bile bi pronadjene tek za nekoliko decenija što je neprihvatljivo", rekao je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koalicije udruženja izbeglica , a navodi se u saopštenju.

Linta je istakao i da su u prethodnom periodu hrvatska, bošnjačka i albanska strana opstruisale proces traženja nestalih osoba srpske nacionalnosti i identifikaciju posmtrnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama u Zagrebu, Tuzli, Sarajevu i Prištini. Oni se, dodaje, opstruisali i kažnjavanja odgovornih za zločine nad Srbima.

On je apelovao na medjunarodnu zajednicu, posebno na SAD i Evropsku uniju, da izvrše pritisak na hrvatsku, bošnjačku i albansku stranu da konačno ubrzaju traženje srpskih žrtava, identifikaciju posmtrnih ostataka tela ili delova tela koji se nalaze u mrtvačnicama i procesuiranje svih odgovornih za zločine nad srpskim narodom.

"Bez uspostave istih standarda u traženju nestalih lica i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine nećemo moći govoriti o ozbiljnijoj stabilizaciji stanja i uspostavi odnosa medjusobnog poštovanja i poverenja u regionu zapadnog Balkana", zaključio je Linta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Linta: Opstruišu traženje nestalih Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2014

BEOGRAD - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta apelovao je da međunarodna javnost, posebno SAD i EU, izvrše pritiske na hrvatsku, bošnjačku i albansku stranu da odgovorno i savjesno pristupe procesu traženja nestalih Srba..."Ako bi se u procesu traženja Srba nestalih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Udruženja pozdravila Deklaraciju

Izvor: B92, 29.Avg.2014

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas pozdravio je danas potpisivanja Deklaracije o ulozi države u rešavanju pitanja nestalih osoba...Veritas navodi da potpisana deklaracija, problemu nestalih daje značaj koji mu i pripada i od nje očekuje da bude podsticaj za ubrzavanje procesa utvrđivanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.