Ubrzano izazivanje kolapsa i narod koji mora da PATI... Kako su SAD iskoristile ekonomske sankcije kao INSTRUMENT RATA protiv VENECUELE

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2019, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ubrzano izazivanje kolapsa i narod koji mora da PATI..." Kako su SAD iskoristile ekonomske sankcije kao INSTRUMENT RATA protiv VENECUELE

Posledice ekonomskih sankcija koje je Amerika uvela Venecueli su ogromne i direktno povezane sa egzistencijom građana ove zemlje. Procenjuje se da ukupni gubici uzrokovani jednostranim prinudnim merama iznose oko 30 milijardi dolara. 

U avgustu 2017. godine Donald Tramp je potpisao izvršni ukaz koji se odnosi na Venecuelu, a kojim se zabranjuju sve transakcije koje bi na bilo koji način omogućile Bolivarskoj Republici Venecueli dobijanje finansijskih sredstava. Ovom merom su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zaonski legalizovani finansijski bojkot i politika izolacije venecuelanskih banaka.

U januaru 2019. godine Trampova administracija je odobrila uvođenje novih "sankcija" venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji "Pedevesi", koje su uključile zamrzavanje sredstava kompanije "Sitgo" (ogranak kompanije Pedevesi u SAD) u vrednosti od 7 milijardi dolara.

Zbog pritisaka koje su Sjedinjene Američke Države u slučaju Venecuela vršile na druge zemlje, a prema podacima Ambasade Venecuele u Beogradu, Engleska banka je najavila nelegalnu konfiskaciju zlatnih poluga Bolivarske Republike Venecuele u vrednosti do 1.359 milijardi dolara.

Od 23. januara kao novi pokušaj smene režima u Venecueli, Vašington koristi figuru Huana Gvaida koju je postavio kao privremenog "predsednika" na potpuno veštački način. Od tog momenta se primetno povećala agresivnost u nametanju ekonomskih blokada.

Procenjuje se da će se u narednim godinama zbog ovakvih sankcija izgubiti barem još 11 milijardi američkih dolara zbog onemogućenog izvoza nafte.

U oktobru 2018. godine, u ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" bivši ambasador SAD u Venecueli, Vilijam Braunfild izjavio je da je za ovu zemlju ubrzano izazivanje kolapsa najbolje rešenje, iako bi to dovelo do toga da venecuelanski narod mesecima, pa i godinama preživljava veliku muku.

Vlastodršci u Sjedinjenim Američkim Državama, pristupili su baš ovome što je bivši ambasador izjavio: "ubrzanom izazivanju kolapsa u Venecueli", bez imalo razmišljanja o tome koliko će ovakve akcije biti pogubne po nedužni venecuelanski narod.

Venecuelanska država zbog embarga ne može da koristi fondove kompanije "Sitgo", pa je samim tim opstruiran i uvoz lekova i prehrambenih proizvoda koji su neophodni venecuelanskom narodu.

Ekonomska blokada i konstantno nadgledanje i praćenje venecuelanskih transakcija dovele su do toga da vladin program koji garantuje građanima neophodne namirnice u ratnim vremenima postane predmet bojkota, kako bi se onemogućio uvoz prehrambenih i drugih proizvoda.

Što se tiče društvenog i političkog života u Venecueli, na ovu kriminalnu blokadu odgovorilo se oštrim otporom. Venecuelanski narod je nastavio da primenjuje ključne organizacione i političke metode koje mu je usadio Ugo Čavez, i zahvaljujući tome uspeva da opstane u ratu koji se protiv njega vodi.

Prema izveštaju specijalnog nezavisnog izvestioca Ujedinjenih nacija, Alfreda de Sajasa, koji je predat Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u septembru 2018. godine, Obamine i Trampove sankcije i jednostrane prinudne mere koje su Venecueli nametnule Kanada i Evropska unija, doprinele su, kako direktno, tako i indirektno, povećanju nestašice lekova poput insulina i antiretroviralnih medikamenata, što je dovelo do velikog broja umrlih.

Zbog ranije navedeni izvršnih ukaza, venecuelanska državna naftna kiompanija "Pedevesa" je direktno onemogućena da nastavi sa finansiranjem programa humanitarne pomoći za posebno složene medicinske slučajeve. Od ovih programa pomoć je primalo više stotina venecuelanskih građana u inostranstvu, kao i više od 500 000 pacijenata širom nacionalne teritorije, pre svega oboleli od raka, Parkinsonove bolesti, epilepsije i zaraženi HIV virusom.

Programi humanitarne pomoći su takođe obezbeđivali sredstva za finansiranje transpantacija pankreasa, jetre i koštane srži.

Korišćenje ekonomske blokade kao instrumenta rata dovodi brojne venecuelanske građane u veoma rizičnu zdravstvenu situaciju i onemogućava ih da prime adekvatnu terapiju i lečenje. Ovo se odnosi i na 25 pacijenata, uglavnom dece, koji se trenutno nalaze na lečenju u Italiji i čekaju transplantaciju koštane srži.

Do današnjeg dana, prinudne mere koje su Sjedinjene Američke Države primenile protiv Venecuele blokirajući fondove "Pedevese", sprečile su transakciju sredstava u iznosu od 4.851.252 evra namenjenih medicinskoj pomoći korisnika Pedevesinih humanitarnih programa. Ovakvi potezi predstavljaju čin kršenja osnovnih ljudskih prava svih građana sveta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.