Izvor: Blic, 18.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzana gradnja brane

Ubrzana gradnja brane

VALJEVO - Do kraja ove godine brana buduće hidroakumulacije 'Stubo-Rovni' dostići će 37,5 metara, što je polovina planirane visine. U JP 'Kolubara-Rovni' koje realizuje najveću investiciju u zapadnoj Srbiji, kažu da zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima premašuju ovogodišnji zacrtani plan, pa će umesto 13, sazidati 17 metara brane.

Plan je da brana, koja se gradi još od početka devedesetih, bude gotova do 2008. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Sredstva za nastavak radova, 220 miliona dinara, obezbeđena su iz nacionalnog investicionog plana. Iz NIP-a je odobreno još 50 miliona dinara za izgradnju i opremanje regulacionog platoa sa prekidnom komorom na brani, koji predstavlja početak cevovoda od buduće akumulacije do crpne stanice Paklje, odnosno do fabrike za preradu sirove vode u Valjevu. U taj objekat, vredan 73 miliona dinara, uključena je donacija Vlade Češke od 280.000 evra, a sa građevinskim radovima do kraja godine treba da bude završena i montaža opreme koju je obezbedila firma VHS iz Brna.

- Od početka naredne godine sledi postavljanje cevovoda dužine 4,3 kilometra od brane do crpne stanice Paklje i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi cevovoda - najavljuje direktor JP 'Kolubara-Rovni' Ljubomir Mucić.

Buduća brana, 15 kilometara od Valjeva, biće visoka 80 metara, a hidroakumulaciono jezero koje će puniti reka Jablanica biće površine 2,4 kvadratna kilometra. Sistem 'Stubo-Rovni' trajno treba da reši pitanje vodosnabdevanja Kolubarskog okruga, Lazarevca i Obrenovca, kao i da vodom hladi Termoelektranu 'Kolubara B' u Kaleniću kod Uba.

P. Vujanac

Izigrano sedam radnika 'Želturista' Ostali i bez posla i bez otpremnina

Radnici 'Želturista' nisu dobili obećane novčane naknade po socijalnom programu, iako su još pre više od dva meseca sporazumno raskinuli ugovor sa ovim zavisnim preduzećem 'Železnica Srbije'. Zato su rukovodstvu zapretili tužbom ukoliko za sedam dana ne dobiju novac.

Očekujući otpremninu od 300.000 dinara u proseku, sedmoro prodavaca, konobara i kuvara odreklo se ugovorom i druge mogućnosti - novčane naknade iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Umesto isplate po modelu - 100 evra po godini radnog staža ili 10 prosečnih bruto zarada, ostali su i bez posla i bez para.

- Prevareni smo. U firmi kažu da ne znaju kada će Ministarstvo rada uplatiti pare. A u Ministarstvu rada kažu da firma nije smela s nama da potpisuje ugovore o raskidu radnog odnosa dok se ne uplati novac za otpremnine - vele Maja Stojanović i Miladija Potić, donedavne radnice 'Želturista'.

Situaciju otežava to što nekadašnji radnici u restoranima i na kioscima pod okriljem 'Železnica Srbije' iz Niša nemaju kome neposredno da se obrate, jer im je centrala u Beogradu.

- Moramo stalno da idemo u Beograd, šetaju nas od uprave do Ministarstva rada, i obratno. Iz Ministarstva su nas uputili i na inspekciju rada. A inspektori rada su nam rekli da nisu nadležni jer nismo u radnom odnosu - kažu Jasmina Radojković i Boško Kocić.

Novica Mihajlović, direktor pravnog sektora 'Želturista' u Beogradu, nije želeo da komentariše navode donedavnih radnika.

Oliver Milijić

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.