Ubiti donosioca loših vesti je najlakše rešenje VIDEO

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ubiti donosioca loših vesti je najlakše rešenje" VIDEO

Borko Josifovski, bivši direktor Hitne pomoći, koji je zbog ukazivanja na kriminalne veze lekara i pogrebnih preduzeća ostao bez posla, dočekao je pravdu.

Viši sud u Beogradu, posle 13 godina golgote, presudio je da je govorio istinu.

2005. godine promenio mu se život. Tada kao direktor, saznao je i obelodanio da u urgentnim situacijama, kada pacijentima život visi o koncu, prvo na lice mesta stižu pogrebnici, pa tek onda lekari. Saznanje je preneo ministarstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a umesto nagrade, kažnjen je smenom, potom otkazom, a sve je gurnuto pod tepih.

"Postupilo se kao u antička vremena, ubijte donosioca loših vesti, to je najlakše rešenje. Cilj vlasti nije bio da se afera razotkrije, jer to bi na neki način ukazivalo na samu organizacijsku slabost i nesposobnost”, kaže Borko Josifovski, bivši direktor beogradske Hitne pomoći. Usledile su godine pretnji, ucena i diskreditovanja. Ipak, Borko Josifovski nije odustajao.

"Ostao sam praktično sa stigmom državnog neprijatelja jer sam uznemirio javnost i ugrozio rad hitne pomoći, a zapravo sve ono što sam rekao bilo je potvrđeno nalazom komisije za stručni nadzor u kome stoji da su lekari napravili stručne greške, sve je to bilo sakriveno”, istče Borko Josifovski.

Presudom, Viši sud je utvrdio da je pet državnih organa preduzelo štetne radnje prema Josifovskom i stavilo ga u nepovoljni položaj zbog uzbunjivanja. U pitanju su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

"Moje viđenje je da u okviru sistema postoji jedna kriminogena mreža koja funkcioniše i ne dozvoljava da pravda dođe do izražaja, odnosno da istina izađe na videlo. Mislim da je ovo jedan vrlo značajan početak“, kaže Josifovski.

Svojom tužbom Josifovski nije zahtevao odštetu niti neku drugu satisfakciju. Kaže da će nju osetiti kada svi učesnici afere, izvršioci - ali i oni koji su sve prikrivali, budu izvedeni pred lice pravde.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Golgota zbog tvrdnje da "lekari puštaju pacijente da umru"

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 09:52

Beograd -- Još pre 13 godina doktor Borko Josifovski tvrdio je da pojedini lekari Hitne pomoći, čiji je tada bio direktor, namerno puštaju da pacijenti umru...Cilj im je, kako je objasnio, bio da dobiju 300 evra provizije od pogrebnika. Zbog tih tvrdnji, ali i dokaza koje je izneo u javnost, ostao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.