Ubio je 7 miliona ljudi, a gde je nastao? Kinezi, priznajte

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 09:38

Ubio je 7 miliona ljudi, a gde je nastao? Kinezi, priznajte

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus u četvrtak je izvršio pritisak na Kinu da podeli svoje informacije o poreklu Covid-19.

On je rekao da su sve hipoteze na stolu dok to ne urade, više od tri godine nakon što se virus pojavio.

"Bez punog pristupa informacijama koje Kina ima, ne možete reći ovo ili ono“, rekao je generalni direktor SZO na pitanje o poreklu virusa.

"Sve hipoteze su na stolu. To je stav SZO i zato smo tražili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Kine da bude kooperativna oko ovoga", istakao je on i dodao: "Da su to uradili, znali bismo šta se desilo ili kako je počelo".

Virus je prvi put identifikovan u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine, a mnogi sumnjaju da se proširio na pijaci živih životinja pre nego što je pomeo svet i ubio skoro 7 miliona ljudi.

Kineski naučnici su prošlog meseca nakratko uneli podatke iz ranih dana pandemije kovida u međunarodnu bazu podataka.

Uključuje genetske sekvence pronađene u više od 1.000 uzoraka životne sredine i životinja uzetih u januaru 2020. sa pijace morskih plodova Huanan u Vuhanu, mestu prvog poznatog izbijanja virusa Covid-19.

Podaci su pokazali da je DNK više životinjskih vrsta - uključujući rakunske pse - bila prisutna u uzorcima životne sredine koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2, virus koji izaziva covid, što sugeriše da su oni "najverovatniji nosioci" bolesti, navodi se u saopštenju. tim međunarodnih istraživača.

Međutim, u studiji koja nije recenzirana od strane kolega objavljenoj ove nedelje u časopisu Nature, naučnici iz kineskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti osporili su nalaze međunarodnog tima.

Rekli su da uzorci ne pružaju dokaz da su životinje zaista zaražene. Uzeti su i mesec dana nakon što je virus prvi put prenet sa čoveka na čoveka na pijaci, pa čak i da su bili pozitivni na kovid, životinje su mogle da dobiju virus od ljudi.

Maria Van Kerkhove iz SZO, tehnički rukovodilac za kovid-19, rekla je da najnovije kineske informacije nude neke "nagoveštaje" o poreklu, ali ne i odgovore. Ona je rekla da SZO sarađuje sa naučnicima kako bi saznala više o najranijim slučajevima u 2019. godini, kao što je gde se nalaze zaraženi.

Ona je dodala da SZO još ne zna da li su u Kini obavljena sva neophodna istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.