Ubijeno 13 vojnika u Alžiru

Izvor: RTS, 16.Apr.2011, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeno 13 vojnika u Alžiru

Islamski ektremisti ubili najmanje 13 vojnika koji su na vojnom kontrolnom punktu u Alžiru gledali televizijski prenos govora predsednika Abdelaziza Buteflike. Predsednik Buteflika u govoru najavio ustavne reforme.

Najmanje 13 vojnika, koji su na vojnom kontrolnom punktu na istoku Alžira gledali televizijski prenos govora predsednika Abdelaziza Buteflike, ubijeno od strane islamskih ekstremista.

U sukobu na punktu u mestu Kabil, 130 kilometara istočno od glavnog grada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Alžira, poginula su i dvojica terorista, saopštili su zvaničnici.

Predsednik Buteflika je sinoć u govoru najavio ustavne reforme koje će osnažiti demokratski proces kako bi se izbegao talas nemira koji je zahvatio arapski svet.

"Pozvaću parlament da preispita celokupan zakonodavni okvir", obećao je Buteflika u polučasovnom obraćanju koji je prenosila alžirska državna televizija.

Alžirski predsednik je najavio da će promeniti važeći izborni zakon pred sledeće predsedničke izbora, predviđene za 2014. godinu.

"Sve mere će biti preduzete da se obezbede slobodni i fer izbori, uključujući i nadzor međunarodnih posmatrača", rekao je alžirski predsednik u prvom obraćanju Alžircima posle tri meseca.

Inače, nemiri u Alžiru započeli su u januaru, za vreme talasa nezadovoljstva koji je zahvatio čitav region.

Pod pritiskom da promeni Ustav i ograniči predsednička ovlašćenja, Buteflika je u februaru ukinuo vanredno stanje, koje je bilo na snazi prethodnih 19 godina, od kojih je Buteflika bio na vlasti 12.

Međutim, veruje se da je okidač za proteste loša ekonomska situacija u zemlji i drastičan skok cena hrane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TERORISTI POBILI ALŽIRSKE VOJNIKE

Izvor: Kurir, 16.Apr.2011

ALŽIR - Islamski ektremisti su ubili najmanje 13 vojnika koji su na vojnom kontrolnom punktu na istoku Alžira gledali televizijski prenos govora predsednika Abdelaziza Buteflike...U sukobu na punktu u mestu Kabil, 130 kilometara istočno od glavnog grada Alžira, poginula su i dvojica terorista, saopštili...

Nastavak na Kurir...

Ekstremisti ubili žandarma u Alžiru

Izvor: Blic, 17.Apr.2011, 17:15

ALŽIR - Islamski ektremisti ubili su danas jednog žandarma, a drugog ranili u napadu u oblasti Lahdarija, 75 kilometara istočno od glavnog grada Alžira, saopštio je izvor iz službe bezbednosti..."Jutros su napadnuti žandarmi. Jedan od njih je ubijen", rekao je taj izvor agenciji Rojters...Ektremisti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.