Ubijeni taoci na Filipinima

Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeni taoci na Filipinima

U obračunu pred izbore, otmičari na jugu Filipina kidnapovali grupu lokalnih političara i novinara, a potom ubili više od dvadeset osoba. Veruje se da ima još žrtava.

Oko 100 naoružanih otmičara, za koje se veruje da su pristalice jednog lokalnog političara, danas su oteli i ubili najmanje 21 osobu na jugu Filipina, da bi sprečili rivala da podnese kandidaturu za predstojeće izbore, saopštili su zvaničnici filipinske vojske.

Potpukovnik Romeo Brovner izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je vojska pronašla tela 13 žena i osam muškaraca u planinskoj oblasti provincije Magindanao, na ostrvu Mindanao, gde su otmičari odveli 30 otetih lokalnih političara i novinara.

"Verujemo da ima još mrtvih. Nažalost, ubijanje talaca je počelo pre nego što je vojska stigla", rekao je Brovner, prenosi Rojters.

Podnošenje kandidatura za skoro 18.000 funkcija na opštim i lokalnim izborima, koji će biti održani 10. maja 2010. godine, počelo je prošle nedelje.

Predizborna kampanja za predsednika, potpredsednika i 12 poslanika Gornjeg doma Kongresa počinje u februaru, a za lokalne funkcije i skoro 300 poslanika donjeg doma Kongresa krajem marta.

Izborni procesi na Filipinima obično su praćeni nasiljem, naročito na jugu zemlje, gde se snage bezbednosti bore protiv komunističkih pobunjenika, islamističkih ekstremista i žestokih trvenja među klanovima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.