Ubijeni samo zato što su bili Srbi

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2015, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeni samo zato što su bili Srbi

SREBRENICA - Služenjem parastosa kod spomen-kosturnica stradalima u dva protekla rata u Zalazju, kod Srebrenice, prisluživanjem svijeća za pokoj duša 69 poginulih 12. jula 1992. godine i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje danas su obilježene 23 godine od srpskog stradanja u srebreničkoj opštini na Petrovdan.

Porodice žrtava podsjetile su u Zalazju na dan kada su muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. upale u srebrenička sela Zalazje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i Sase i bratunačka Biljača i Zagoni, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

"Sinovi moji, došla majka da vam slike vidi, da ih pomiluje umjesto vas. Došla sam da te upitam: 'Radovane, znaš li gdje je tvoj brat Marko?', gdje su mu kosti i zašto vas dušmani istrgoše iz mog srca", izgovarala je u Zalazju Marija Jeremić, koja još ne zna gdje su kosti njenog sina Marka i koja ističe da je jedini trag njegova lična karta, koja je nađena u kući Orića.

Biljana Rakić, zamjenik načelnika Srebrenice, kojoj je u Zalazju ubijen otac Miodrag, poručila je da do pomirenja u Srebrenici ne može doći dok srpske žrtve ne budu tretirane kao žrtve drugih naroda.

Miladin Dragićević, izaslanik predsjednika RS, rekao je da je u Zalazju počinjen stravičan zločin nad Srbima za koji niko nije odgovarao.

Zoran Đerić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, rekao je da su ljudi koji su u Zalazju ubijeni stradali samo zato što su bili Srbi.

"Očekujemo da svijet osudi zločine nad Srbima", rekao je Đerić.

Miloš Milovanović, predsjednik Odbora za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice, poručio je iz Zalazja, kako je rekao, "pravdoljubivom svijetu da na to srpsko stratište mogu doći tek poslije priznanja da su na području Srebrenice stradali i Srbi".

Počast nastradalim Srbima odala je u Zalazju i Sanda Rašković-Ivić, predsjednik Demokratske stranke Srbije, ističući da su žrtve iz tog srebreničkog sela kao jasenovačke.

Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH, nije bio u Zalazju, ali je ujutru prisustvovao bogosluženju u srebreničkoj crkvi.

U pisanoj izjavi, Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, poručio je da će srpske žrtve, koje su prije 23 godine ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića, naći svoj mir kada Orić bude odgovarao za zlo koje je počinio.

Inače, policija je spriječila dva mladića sa ratnom zastavom takozvane Armije RBiH da se približe spomen-obilježju, a Zoran Bijelić, predsjednik Predsjedništva dobojske Boračke organizacije, kaže da je riječ o momcima čije ponašanje ne predstavlja raspoloženje sugrađana.

Parastosom te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u izgradnji u dobojskom naselju Vila danas su obilježene 23 godine od petrovdanske bitke, u kojoj su za odbranu grada stradala 44 srpska borca.

Dimšo Živanović, komandant bataljona Dobojske brigade, rekao je da su na Petrovo 1992. godine u podne "jake neprijateljske snage napale Doboj iz pet pravaca u pet talasa s ciljem da ga okruže i zauzmu".

Nenad Bukvić, najmlađi učesnik petrovdanske bitke za odbranu Doboja, koji je tada imao 17 godina, kaže da su po okončanju borbenih dejstava i konsolidacije linije razdvajanja zatekli izmasakrirane zarobljene saborce.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.