Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ubijena zbog saradnje sa Srbima"

Hag -- Na suđenju Ramušu Haradinaju pred Tribunalom svedok potvrdio da je OVK ubila Albanku zbog sumnje da je sarađivala sa Srbima.

Na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Cuf Krasnići potvrdio je danas da je OVK u leto 1998. u okolini Dečana ubila Albanku Saniju Baljaj samo zbog sumnje da je sarađivala sa Srbima.

Tadašnji vođa OVK u dečanskom kraju, Haradinaj je, s potčinjenim Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, optužen za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločine u proleće i leto 1998. nad Srbima, Romima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim.

Krasnići, koji je bio vođa OVK u selu Barani, izjavio je da je u avgustu 1998. Sanija Baljaj bila privedena u njegov štab i da ju je on, kao bivši policajac, ispitivao. Kako je rekao, ženu su privela dva njegova rođaka Avni i Iber Krasnići, pripadnici "vojne policije OVK" i to zato što je u Peć krenula "dužim putem" i što je u beležnici imala zapisano ime jednog Srbina.

"Ona mi je rekla da je u Peć krenula tim putem zato što je usput trebalo da se sretne s tetkom i da zajedno produže u grad da kupe telefon. Moji rođaci, koji su bili prisutni, rekli su da to nije istina, a ona je tvrdila da jeste. Njima sam naredio da izađu, a njoj sam rekao da neće moći u Peć dok se ne raščiste sumnje", rekao je Krasnići.

Svedok je zatim rekao da je Saniji Baljaj ponudio prevoz do njene kuće u selu Barani, i da su je odvezli pripadnici OVK Avni i Iber Krasnići i Idriz Gaši. "Posle toga je nisam video, a čuo sam da nikada nije stigla u selo. Kasnije sam čuo da su je ti s kojima je bila pogubili, a da joj nije bilo suđeno. Ja sam je ostavio njima na brigu i oni treba da budu odgovorni, a ne ja", izjavio je Krasnići.

Kako je rekao tužilac Dejvid Re, posmrtni ostaci Sanije Baljaj ekshumirani su kod Radonjićkog jezera, nedaleko od Haradinajevog štaba u selu Glođani.

Žrtva je identifikovana tek 28. maja ove godine, zbog čega je haško tužilaštvo podnelo predlog da se optužnica protiv Haradinaja dopuni njenim imenom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.