Ubijena najpoznatija foto-reporterka na svetu

Izvor: RTS, 04.Apr.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijena najpoznatija foto-reporterka na svetu

U Avganistanu ubijena foto-reporterka "Asošijeted presa" Anja Nidringhaus, dok je novinarka te agencije Keti Genon teško ranjena. Nidringhausova, koja je pratila sve veće svetske sukobe, dobila Pulicerovu nagradu 2005. za fotografije sukoba u Iraku.

Na Nidringhausovu i Genonovu pucao je policijac dok su sedele u njegovom vozilu, navodi AP, pozivajući se na izjavu frilensera te američke agencije, koji je bio svedok napada.

Nidringhausova (48) je preminula na mestu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok je Keti Genon (60), ranjena je na dva mesta, medicinski je zbrinuta i njeno stanje je stabilno.

Genon je kanadska novinarka, a za AP izveštava iz Islamabada. Iz Avganistana i Pakistana je izveštavala o ratu i neredima tri decenije.

"Anja i Keti su zajedno provele više godina u Avganistanu izveštavajući o tamošnjim sukobima i narodu. Anja je bila energičan, dinamičan novinar, omiljena zbog svojih fotografija, toplog srca i željom za životom", rekla je u Njujorku izvršni urednik AP Ketlin Kerol.

Njih dve su se nalazile u konvoju radnika koji su bili angažovani da prenesu glasačke kutije, uoči predsedničkih izbora 5. aprila, iz Kosta u predgrađe tog grada, Tani.

Švedski novinar Nils Horner ubijen je u Kabulu 11. marta.

Devet dana kasnije, istaknuti avganistanski novinar koji je radio za AFP, ubijen je zajedno sa još osam osoba kada su talibani napali luksuzni hotel u Kabulu.

Više puta ranjavana na prostorima bivše Jugoslavije

Anja Nidringhaus bila je dobitnik Pulicerove nagrade za 2005. godinu za fotografije sukoba u Iraku.

U svojoj bogatoj karijeri pokrivala je sve veće svetske konflikte uključujući Izrael, Palestinu, Irak, Avganistan i Pakistan, kao i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije. Tokom svog rada ranjavana je više puta.

Prvog dana svog boravka u Sarajevu, Nidringhausovu je pogodio snajperski metak. Pokrivajući proteste u Beogradu 1997. godine, policijsko vozilo prešlo joj je preko noge i slomilo je na tri mesta.

Na Kosovu 1998. godine, Nidringausova se nalazila u automobilu koga je pogodila granata, dok je u Albaniji sledeće godine bila među grupom novinara koje je NATO greškom bombardovao.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.