Ubijen poslanik albanske opozicije

Izvor: Southeast European Times, 05.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen poslanik albanske opozicije

Policija je ponudila nagradu od 250.000 evra za svaku informaciju koja bi pomogla da se uhapse oni koji stoje iza ubistva opozicionog zakonodavca koje se dogodilo u subotu.

04/05/2009

(AFP, Skotsmen, MIA, AP, Rojters, DPA, Dojče Vele, MIA, SNA - 03/05/09)

Više hiljada Albanaca, uključujući političke lidere, prisustvovalo je u nedelju (3. maj) sahrani poslanika Socijalističke partije (SP) koji je ubijen prethodne noći, otprilike osam nedelja pre opštih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << izbora koji su od kritičnog značaja za kandidaturu zemlje za prijem u EU.

Fatmira Džindija, 49, ubila su dva neidentifikovana napadača iz vatrenog oružja u subotu uveče, neposredno nakon što je parkirao automobil ispred svoje kuće u gradu Roskovec, oko 100 kilometara jugoistočno od Tirane. Portparol policije Klodijan Branko rekao je da je taj političar, koji je obavljao treći mandat člana albanskog parlamenta koji broji 140 poslanika, pogođen sa šest metaka iz automatske puške Kalašnjikov. On je preminuo na putu ka regionalnoj bolnici u obližnjem gradu Fijeru.

Džindi je drugi zakonodavac ubijen u Albaniji od pada komunizma 1990. godine. Prvi je bio Azem Hajdari iz desničarske Demokratske partije premijera Salija Beriše, čije je ubistvo u septembru 1998. dovelo do višednevnih nemira širom zemlje.

Komesar za proširenje EU Oli Ren pridružio se albanskim liderima i visokim zvaničnicima SP u osudi subotnjeg ubistva i pozivu vlastima da brzo deluju na identifikovanju počinilaca i privedu ih pravdi.

"Oštro osuđujem ubistvo i upućujem iskreno saučešće Džindijevoj porodici i prijateljima", rekao je Ren u zvaničnom saopštenju objavljenom u nedelju.

To je "izuzetno težak incident, krivično delo koje treba da se istraži i reši što je pre moguće", rekao je Beriša.

Predsednik Bamir Topi ponovio je njegove reči, dok je predsednica parlamenta Jozefina Topali, koja je otputovala u Roskovec da izrazi svoje saučešće Džindijevoj porodici, rekla da je "šokirana".

Opisujući svog pokojnog kolegu kao "simbol zrelosti i prijateljstva koji je zračio dobrodušnošću", Gramoz Ruci, visoki zvaničnik SP, rekao je da ne može da odbaci mogućnost da je ubistvo bilo politički motivisano.

Lider SP Edi Rama, koji je takođe otišao u Roskovec da teši Džindijevu porodicu, rekao je da je to bilo "ubistvo sa predumišljajem i da će pravda pronaći one koji su odgovorni za ovo vrlo ozbiljno krivično delo".

Policija istražuje incident i ponudila je nagradu od 250.000 evra za sve informacije koje bi dovele do hapšenja Džindijevih ubica. Međutim, oni su odbili da kažu da li su utvrdili motiv.

Ovaj incident dogodio se samo mesec dana posle prijema Albanije u NATO i samo pet dana nakon što je Beriša podneo zvaničan zahtev svoje zemlje za članstvo u EU tokom posete Pragu 28. aprila.

U najnovijem redovnom izveštaju o napretku Albanije koji je objavila u novembru 2008, Evropska komisija (EK) pozvala je tu balkansku zemlju da ne preduzima takav korak pre opštih izbora 28. juna.

Svi izbori održani u zemlji od 1990. bili su poremećeni incidentima i tvrdnjama vezanim za malverzacije.

U izveštaju EK takođe se poziva Tirana da napornije radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.