Ubija glodare, ne škodi psima

Izvor: Blic, 08.Maj.2010, 04:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubija glodare, ne škodi psima

Plakati, koji upozoravaju na opasnost od otrova za uništavanje glodara, uplašili su građane koji svakodnevno šetaju svoje ljubimce u beogradskim parkovima. Ova akcija, koju je početkom aprila pokrenuo Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, trajaće i narednih mesec dana, a prema rečima nadležnih otrovi su bezopasni za pse.

- Akcija je u toku već mesec dana i radi se sukcesivno. Koristimo bezbedne materijale, preparate koji su neškodljivi za pse i mačke. U svim parkovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde smo radili izlepljeni su plakati koji na kojima je obaveštenje da je u parku ostavljen otrov, što znači da je očišćen od glodara. Akcija će trajati još minimum mesec dana - kaže za „Blic" Jovica Miletić, koordinator programske aktivnosti u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Otrovi se postavljaju u takozvane aktivne rupe, gde su gnezda glodara, i prema rečima nadležnih iz Zavoda, otrovne supstance su u vidu mamaca i sitne hrane u određenoj količini predviđenoj za glodare.

- Nakon što se otrov postavi, rupe se pokriju, količina supstanci je mala, ali dovoljna za glodare, a kada bi pas ili neka druga veća životinja slučajno došla do ovog otrova ne bi mu ugrozile zdravlje. Psi bi teško i došli do samog otrova, jer se postavljaju duboko u zavučene rupe. Koristimo mamce na bazi antikoagulanata i parafinske kockice od kojih glodari momentalno uginu u rupama, nakon što ih unesu u organizam, tako da ne postoji opasnost da otrovani izađu u travu ili na put. Ova tehnologija se koristi već 40 godina, i do sada se pokazala kao veoma efikasna – objašnjava Jovica Miletić i dodaje da će supstanca biti postavljena na različitim lokacijama u gradu, što osim parkova uključuje i stambene prostore, podrume i druge lokacije.

Akcija u celom gradu

Od početka aprila otrovi za glodare postavljeni su u svim parkovima na Voždovcu, Savskom vencu, Rakovici, Čukarici, a u narednih mesec dana akcija će se nastaviti i u Zemunu, Novom Beogradu, Paliluli, Starom gradu, Vračaru, Zvezdari.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.