Ubija ćelije raka prostate

Izvor: Politika, 06.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubija ćelije raka prostate

Sastojak koji je odgovoran za ukus ljutih papričica može ćelije raka prostate naterati na "samoubistvo", tvrde američki naučnici.

Testiranje čiji su rezultati nedavno objavljeni u jednom stručnom časopisu posvećenom novinama u istraživanju kancera, pokazuju da sastojak poznat po imenu kapsaicin podstiče proces odumiranja kod 80 procenata ćelija raka prostate i dovodi do smanjenja tumora.

Istraživači koji su izneli ovaj podatak veruju da će ovaj sastojak ljute >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << papričice postati temelj za razvoj novog leka, ali istovremeno upozoravaju kako preterana konzumacija ljutih paprika povećava rizik obolevanja od raka želuca.

Pokazalo se da kapsaicin deluje tako što povećava broj proteina uključenih u apoptozu, prirodni proces odumiranja ćelija koji kod ćelija raka ne funkcioniše što za rezultat ima razvoj tumora.

I. Š.

[objavljeno: 06.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.