Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 13:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ubica u kuhinjskoj fijoci
Da li znate da u kunjiskoj fijoci čuvate potencijalnog ubicu? Ovo pitanje u najnovijem broju Britanskog medicinskog žurnala postavila su tri lekara urgentnog odelenja Univerzitetske bolnice zapadnog Midlseksa u Londonu i
zatražili da se proizvođačima kuhinjskog pribora zabrani izrada i prodaja noževa sa zašiljenim vrhom.
"Dugački kuhinjski noževi sa zašiljenim vrhom nemaju zapravo nikakvu ulogu u pripremanju jela a njihovom zabranom za polovinu će se smanjiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << broj slučajnih povređivanja ali i svesnih napada nožem", tvrde lekari.
"Mnogi napadi nožem su impulsivni, često izazvani pod dejstvom alkohola ili droga a dugački, tanki zašiljeni kuhinjski noževi predstavljaju lako dostupno smrtonosno oružje, posebno u 'kućnom okruženju'", naglašavaju lekari.
"Eventualna vladina preporuka da se zabrani prodaja takvih noževa drastično će smanjiti opasnost od slučajnog ili namernog povređivanja", tvrde oni.
Noževi su najčešće oružje kojima se u Velikoj Britaniji vrše ubistva jer se do vatrenog oružja dolazi teško i kroz komplikovanu proceduru. Vlada je najavila je mere kojima će i kupovinu zašiljenih noževa učiniti težom i zabraniti njihovu prodaju osobama mlađim od 18 godina.
Lekari ističu i pomalo zastrašujuće stručno objašnjenje: zašiljeni noževi, prilikom uboda, prodiru duboko i izazivaju teške povrede, često smrtonosne i nije važno da li su dugački ili kratki sa dve oštrice, takozvani "šiljasti skakavci".
Traumatolozi, lekari koji prvi ukazuju pomoć žrtvama ubadanja, naglašavaju da korišćenje noževa bajonet-tipa radije od običnih, kuhinjskih, više predstavlja naviku i tradiciju nego stvarnu potrebu u kulinarstvu.
Gurmani više ne koriste šiljaste, dvosekle noževe da bi uzimali hranu od 18. veka kad su u upotrebu ušle viljuške.
Anketiranje 10 najpoznatijih svetskih "šefova", vrhunskih kuvara, potvrdilo je ovo mišljenje.
Neki od njih su ukazali da da je upotreba zašiljenih noževa sa dva sečiva nezamenljiva u finoj obradi nekih vrsta mesa i povrća ali to se može obaviti i sa nezašiljenim noževima kratkog sečiva.
Stoga nema nikakvog razloga zašto bi se dugi, zašiljeni noževi duplog sečiva uopšte nalazili u kuhinjskim fijokama domaćinstva", zaključio je jedan od "šefova".