Ubica dece u Goraždevcu iz Čekuovog sela?

Izvor: Vesti-online.com, 12.Avg.2013, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubica dece u Goraždevcu iz Čekuovog sela?

Porodice ubijene i ranjene srpske dece u Goraždevcu kod Peći, deset godina posle nerešenog zločina, pitaju se da li je jedan od uzroka stopiranja istrage to što, kako tvrde, ubica potiče iz sela Ćuška, rodnog mesta bivšeg komandanta OVK, a sada ministra Kosovskih bezbednosnih snaga Agima Čekua.

Navršava se deset godina od ubistva dvoje srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Dok su se kupali na reci Bistrici, iz automatskog oružja ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Dakić (12). Njihovi drugari Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Uprkos obećanjima i nagradi od pola milion evra, koju su dali UNMIK administracija i UNMIK policija za otkrivanje naručilaca i počinilaca ovog zločina, do danas niko nije odgovarao.

Euleks je krajem 2010. godine, usled "nedostatka dokaza", zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo i Metohiju preuzeo od UNMIK-a, iako je "nasledio" i obećanje bivšeg šefa UNMIK policije Štefana Felera da će "prevrnuti svaki kamen" da pronađu počinioce tog zločina nad srpskom decom".

Istražitelji Euleksa, uprkos zaklinjanju da su na Kosovo i Metohiju došli da zavedu vladavinu prava i razobliče sve zločine, obustavljanjem istrage još jednom su potvrdili da se zločini nad Srbima guraju pod tepih i da se, kako vole da kažu, "zbog zida ćutanja" ta vrsta zločina teško istražuje.

Ostaje otvoreno pitanje zašto je tužilac Sagmajster Ranciger iz Slovenije tek u februaru 2011. godine obavestila porodice o obustaljanju istrage.

Porodice ubijene i ranjene srpske dece pitaju - nije li jedan od uzroka stopiranja istrage to što, kako tvrde, ubica potiče iz sela Ćuška, rodnog mesta bivšeg komandanta OVK, a sada ministra Kosovskih bezbednosnih snaga Agima Čekua.

Racingerva je navela da su obustavljene krivične prijave jer su "sve istražne radnje iscrpljene", kao i da "tokom istrage nisu identifikovani osumnjičeni". Srpske porodice su ovo obaveštenje dobile zahvaljujući insistiranju Bogdana Bukumirića, koji je u napadu zadobio sedam prostrelnih rana, a uporno je tražio da ga Euleksa informiše o rezultatima istrage.

Odluka Tužilaštva izazvala je šok i ogorčenje porodica žrtava, a Bukumirić, koji je jedva preživio napad i ostao invalid, smatra da "istraga o ovom monstruoznom zločinu nije sprovedena kako treba" i da Srbija i tužilaštvo treba da traže novu istragu.

Na vest da je istraga obustavljena bivši ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović zatražio je od Euleksa, UNMIK-a i KFOR-a da kažu koliko im je godina potrebno da rasvetle makar jedan zločin nad Srbima i šta ih sputava i sprečava da to učine.

"Ako ni jedan zločin nad Srbima ni nakon deceniju nije razrešen, onda međunarodno prisustvo mora jasno da kaže u čemu i u kome je problem, ali i da ukloni prepreke i stvori uslove i pretpostavke da se zločini konačno razreše", poručio je tada Bogdanović.

Porodice stradale srpske dece traže da međunarodni subjekti konačno pokrenu pitanje i ostalih zločina nad Srbima. Osim Goraždevca, nisu razrešeni ni procesuirani ni zločin u Starom Gracku, kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca, ubistvo četvoro Simića u selu Slivovo, nadomak Gračanice, ubistvo porodice Stolić u Obiliću, kao ni napad na autobus "Niš ekspresa" u selu Livadice kod Obilića...

Sutrašnji pomen ubijenoj deci biće služen u lokalnoj crkvi u Goraždevcu i na grobljima u Goraždevcu, a najavljeno je da će Kosovska policija obezbeđivati okupljanje Srba.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.