Ubedljiva pobeda Republikanaca za Kongres SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Nov.2014, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubedljiva pobeda Republikanaca za Kongres SAD

Republikanski kandidati dobili su utrku za Senat u najmanje sedam ključnih država, osvojivši dovoljno mjesta da preuzmu većinu od Demokrata.

U Predstavničkom domu zadržali su većinu, tako da će stranka imati kontrolu nad oba doma Kongresa po prvi put od 2006. godine.

Republikanska pobjeda u Senatu dobijena je u ključnim državama Montana, Kolorado, Zapadna Virdžinija, Južna Dakota, Arkansas, Sjeverna Karolina i Ajova.

Republikanski kandidati zadržali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << i senatorska mjesta iz Kentakija, Džordžije i Kanzasa.

Lider Republikanaca u Senatu Mitch McConnell reizabran je u Kentakiju, i zamijeniće Demokratu Harrya Reida na mjestu lidera senatske većine.

Reid je čestitao McConnellu na pobjedi, navodeći da glasači žele da dvije stranke rade zajedno.

McConnell je u pobjedničkom govoru rekao da je vrijeme da SAD "idu u novom pravcu", ali i dodao kako izabrani "imaju obavezu raditi zajedno na pitanjima na kojim se mogu složiti".

Međuizbori, koji se održavaju na polovini predsjedničkog mandata Baracka Obame, obuhvatili su trku za svih 435 članova Predstavničkog doma, 36 članova Senata i 36 guvernera saveznih država.

Politički analitičari navode da će Kongres pod kontrolom Republikanaca biti otežavajuća okolnost za predsjednika Obamu tokom njegove dvije zadnje godine mandata, ali ostaje nejasno koliko će to promijeniti vladu.

Izlaznost je bila oko 38 posto na nacionalnom nivou, standardno za međuizbore.

Potpuni rezultati biće poznati u srijedu popodne, osim u Luizijani, gdje se 6. decembra održava drugi krug trke za Senat.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

SAD: Debakl demokrata i Obame

Izvor: Šumadija Press, 05.Nov.2014

Republikanski kandidati preuzeli su potpunu kontrolu nad Kongresom posle velikog uspeha na izborima za Senat i Predstavnički dom.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.