(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SRBIJA ZGROŽENA OVAKVIM PONAŠANJEM! Vezani psi vise u vazduhu, cvile i tresu se

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2020, 10:52

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SRBIJA ZGROŽENA OVAKVIM PONAŠANJEM! Vezani psi vise u vazduhu, cvile i tresu se

Haos na društvenim mrežama izazvao je snimak iz radionice jednog priznatog umetnika iz Srbije. Psi, vezani kožnim kaiševima, vise u vazduhu na metalnim šipkama, i povezani su sa jednom mašinom koja ih pomera.

Na svakoj od šapa nalaze se naprave sastavljene od niza olovki, koje se pomeranjem zabijaju u zid, kako bi te sprave pravile određeni crtež. Pljuštale su uvrede na račun umetnika i zgražavanje.

Napominjemo da snimci u prilogu mogu da budu uznemirujući.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Mnogi su okarakterisali ovaj čin kao zlostavljanje životinja. Udruženja za zaštitu životinja podnela su krivičnu prijavu protiv umetnika. Šta je umetnički performans? Kažu jedinstven spoj predstave i umetnosti koji bi trebalo da ima neko dublje značenje. Međutim, da li takođe treba da postoji neka granica u svemu tome?

Nikola Božović, umetnik i vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, navodi da živimo u vremenu kada smo zatrpani "nakaradnim sadržajem" i da narod od umetnika očekuje drugačiji sadržaj.

- Ali umetnici ne mogu da prikazuju svet lepšim nego što jeste već onakvim kakav jeste - navodi Božović, dodajući da umetnici ipak treba da se drže svojih ali i društvenih ograničenja.

Željko Stojčić, član Udruženja za zaštitu životinja "Alfa", navodi da se vidi na snimku da su psi pod stresom i u bolu.

- Ovo je poraz umetnosti i kulture, ovo što se dešava ovde ne mogu ni na koji način da opravdam. Svaka osoba koja ne vidi patnju i bol ovih životinja ima problem - navodi Stojčić za TV Prvu.

Božović smatra da ne treba da osuđujemo čoveka, već da je ovo iskušenje za zakonske okvire.

Isti umetnik je sebe stavio u istu mašinu, ali to je bio njegov izbor, i životinja ne može da napravi taj izbor, smatra Božović.

- Mi moramo da znamo da pas razmišlja on je na nivou petogodišnjeg deteta, mi odlučujemo za njega šta je dobro ili ne - nadovezao se Stojčić.

Stojčić se pita zašto ne razmišljamo o traumama koje će ovi psi da imaju.

- Ove životinje će imati problem u ponašanju i napadaće ili druge pse ili ljude, posledice mogu da budu i eutanazija ovih pasa jer ne mogu da se uklope - ističe on.

Stojčić dodaje da su podnete krivične prijave, ali da tužilaštva ne prepoznaju ovo kao zlostavljanje životinja, jer ako ona nisu ubijena ili povređena, "onda njih to ne zanima".

- Ovo se dešava godinama u Srbiji. Srbija je zemlja koja je raj za zlostavljanje i ubijanje životinja - naglašava Stojčić dodajući da misli da ovaj slučaj neće biti "interesantan tužilaštvu".

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.