Vučić: Fetislam danas izgleda veličanstveno VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 19:18

Vučić: Fetislam danas izgleda veličanstveno VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju obnovljene tvrđave Fetislam i Letnje pozornice u Kladovu.

Predsednik Srbije krenuo je u obilazak tvrđave. Dve godine je rađena obnova tvrđave Fetislam, rekao je prilikom obilaska predstavnik EU.

"Ovo će da bude posebna atrakcija. Ovo su Turci uradili, a Evropljani obnovili", naglasio je Vučić.

"EU je dala ukupno 16,6 miliona evra za više projekata ovde. Pomagali su nam još i za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Golubac i za Bač i za Fetislam. Uvek dodamo i mi nešto para i opština nešto para. Evropljani nam poklanjaju pare, to su njihove pare i hvala im na tome. Oni su i uradili i dobro su uradili", rekao je on prilikom obilaska tvrđave.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da se planira i nastavak izgradnje brze saobraćajnice petlja Požarevac - Golubac, dalje do Brze Palanke.

"Rekonstrukcija ove tvrđave bila je prirodna stvar nastavka saradnje između EU i Srbije u revitalizaciji utvrđenja na Dunavu. Započeli smo ovu saradnju sa Golubačkom tvrđavom, zatim onom u Baču, a evo sada smo ovde završili i Fetislam. Radimo i druge stvari. Svi ovi lokaliteti su neizbežna znamenitost", rekao je Emanuel Žiofere.

Anke Konrad rekla je prilikom svečanog otvaranja da joj je drago što se nalazi na otvaranju obnovljene tvrđave koja je obnovljena uz finansijska sredstva EU i Nemačke.

"Ovo je važan događaj za ljude u Srbiji, ali i EU", rekla je Konrad i dodala da je ovaj projekat značajan za razvoj turizma. "Fetislam danas izgleda veličanstveno. Nikada nije ovako lepo izgledao", rekao je Vučić i zahvalio se evropskim prijateljima na donaciji.

Tvrđava Fetislam podignuta je 1524. godine, a njena rekonstrukcija počela je pre tri godine zahvaljujući sredstvima iz fondova Evropske unije. Rekonstukcijom tvrđave, osmišljavanjem novih usluga i sadržaja u cilju prezentovanja kulturnog nasleđa i turističkih potreba na lokalitetu od 16 hektara Fetislam će predstavljati glavni turistički proizvod u najvećem razvojnom potencijalu Kladova. Inače, tvrđava Fetislam u Kladovu predstavlja kulturno-istorijsko blago Kladova i jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija u ovom delu Srbije.

Tvrđava je podignuta u 16. veku, u doba Otomanske imperije, kao deo sistema napade na mađarske gradove. Ime Fetislam dolazi od turskih reči koje označavaju osvajanje islama. Sa svojim impozantnim kamenim zidinama, kulama i bastionima, tvrđava Fetislam predstavljala je neosvojivu tvrđavu koja je uspešno odolevala napadima neprijatelja. U toku svoje istorije, tvrđava je bila u vlasništvu različitih vladara. Tvrđava Fetislam je ne samo kulturno-istorijsko blago Kladova i Srbije, već i simbol vere, mira i sloga među narodima. Njena impozantna arhitektura, bogata istorija i predivna priroda koja je okružuje, čine je idealnim mestom za turiste koji žele da se upoznaju sa istorijom ovog kraja i uživaju u predivnim pejzažima Dunava i okolnih brda.

Rekonstrukcijom tvrđave Fetislam obuhvaćeni su Varoš kapija sa pratećim bedemima i kazamatima i Letnja pozornica u Malom gradu. Izgradnju te tvrđave na Dunavu naredio je 1524. godine sultan Sulejman Veličanstveni a utvrđenje se sastoji iz Velikog i Malog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.