Vučić nakon sastanka sa Micotakisom; Postavilo se pitanje...

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 11:55

Vučić nakon sastanka sa Micotakisom; "Postavilo se pitanje..."

Posle razgovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Grčke Kirjakos Micotakis obratili su se medijima.

Podsetimo, Vučić je primio Kirjakosa Micotakisa danas u Palati Srbija.

Vučić je rekao da je srećan što je ugostio grčkog kolegu, jer je reč o dve bratske zemlje. Podsetio je da se ove godine obeležava 145. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Istakao je da je s premijerom Micotakisom imao otvoren, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iskren i prijateljski razgovor o mnogim važnim pitanjima. Mnogo toga sam i naučio od njega, rekao je Vučić, navodeći da je čuo ono šta Srbija ne čuje jer nije članica Evropske unije.

"Postavilo se pitanje da li Srbija želi da bude deo EU. Rekao sam Micotakisu nedvosmisleno da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju", rekao je Vučić.

"Ali sam isto tako rekao da razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako da u Evropi moraju da razumeju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je Grčka jedan od značajnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu i napomenuo da se tokom razgovora postavilo pitanje ima li Srbija neke druge alternative, neke druge puteve i želi li Srbija da bude deo EU, ali i želi li Evropa da Srbija bude deo EU.

Grčki premijer je rekao, obraćajući se medijima, da se svaki put kada boravi u Beogradu oseća kao kod kuće. Zahvalio je na razgovorima sa predsednikom Srbije, ocenjujući da je saradnja između dve zemlje sve bolja.

"Naš pogled je uvek okrenut u budućnost, ka miru i blagostanju, i u Grčkoj i u Evropi, i naša je odlučnost da sarađujemo na svom poljima. Nije slučajnost što sam danas u Beogradu. Došao sam sa četiri ministra i velikom poslovnom zajednicom", rekao je Micotakis.

Dodao je da njegova zemlja podržava evropsko ulaganje u Zapadni Balkan, jer je to najbolji put ka priključenju Uniji, nakom čega je nabrojao sve sektore u okviru kojih Srbija i Grčka razvijaju odlične odnose i saradnju. Takođe je istakao da će Grčka stajati uz Srbiju i sve njene napore na putu ka EU.

Pomenuo je i stav njegove zemlje po pitanju nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova, rekavši: "Ne menjamo stav o Kosovu. Dijalog je jedini put ka normalizaciji odnosa dve strane, a postizanje sporazuma bi pomoglo stablnosti u regionu". Grčki premijer je dodao i da Grčka sa zabrinutošću prati sva dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, predsednik Srbije i premijer Grčke danas će se obratiti na srpsko-grčkom poslovnom forumu, gde će takođe govoriti zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.