UŽIVO Vučić nakon važnog sastanka sa Ruteom i Betelom

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 19:52

UŽIVO Vučić nakon važnog sastanka sa Ruteom i Betelom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednike vlada Kraljevine Holandije Marka Rutea i Velikog Vojvodstva Luksemburg Gzavijea Betela.

Nakon sastanka oni su se obratili javnosti.

Gosti su se najpre zahvalili Vučiću na pozivu i na dobrodošlici, ali i na otvorenim razgovorima koje su imali. Jedna od glavnih tema razgovora su bile tenzije na KiM. Oni su najavili da ih čekaju razgovori i u Prištini.

"Žao mi je što predsednik vlade Belgije nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogao da dođe. Za ljudi u Srbije je važno da znaju da smo mi u trgovinskoj saradnji sa Beneluksom prešli 2 milijarde evra.Naši prijatelji su bili sasvim iskreni kada smo razgovarali. Za nas ne postoji laka tema. Razgovarali smo o KiM i drugim regionalnim pitanjima. Možete da vidite koliko je teška pozicija Srbije i koliko nije lako objasniti našu poziciju. Oni žele da vide stabilnost i bolje odnose. Govorili smo i o problemima u okviru viznog režima i neke stvari smo uradili u prethodnom periodu.

Predsednik je naveo i da su razgovarali o pravima LGBT osoba.

"Zahvalio sam na podršci i izrazio nadu i uverenje da će u narednom periodu moći da dođe do nekih radosnijih vesti za građane Srbije. Nije mi problem da razgovaram otvoreno sa svakim. Obećao sam da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Mi imamo dovoljno snage da držimo stvari koliko je moguće pod kontrolom, iako sam im rekao da sam pomalo uplašen jer taj stepen neodgovornosti nisam do sada video u svojoj političkoj karijeri.

Vučić je upitan o formiranju ZSO, kao i razgovorima sa Prištinom.

"Ako mene pitate za potpisana dokumenta i implementaciju svega što je potpisano moram da vam kažem da je još uvek na snazi Briselski sporazum, a još nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je formiranje ZSO. Nema čak ni nade da ćemo uskoro da vidimo formiranje ZSO", rekao je Vučić i dodao da bi trebalo da razgovaraju jedni sa drugima.

"ZSO nije samo četiri opštine na severu, već je još šest opština južno od Ibra. Ja se nadam da ćemo uspeti da sačuvamo mir. Od tri mere deeskalacije jedna mora simultano zajednički da se sprovede, druge dve mere Srbija je već sprovela. Mi smo svoj posao uradili", dodao je Vučić.

On je naglasio da u potpunosti podržava predsednika i vladu Francuske i dodao da veruje da će uspeti da se izbore sa nemirima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.