VUČIĆ U DONJOJ GRADINI: Predsednik poslao snažnu poruku na obležavanju Dana sećanja na žrtve zločina u Jasenovcu

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2023, 10:47

VUČIĆ U DONJOJ GRADINI: Predsednik poslao snažnu poruku na obležavanju Dana sećanja na žrtve zločina u Jasenovcu

Sa njim u delegaciji su bilii ministri Siniša Mali i Nikola Selaković, kao i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao danas obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

- Za one koji su nestali bez traga mi smo jedini trag. Ove reči su najkraći opis naše dužnosti koje imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na ovom mestu.

- Mi danas, osim toga da budemo trag, moramo da budemo putokaz, znak i ime za sve one koji su klani i ubijani, baš da bi im ime zauvek bilo izbrisano. Ovde su ih bacali, ređali po plitkim masovnim grobnicama bez ikakve potrebe, čak i za onom birokratskom sistematizacijom koja je krasila logore u Nemačkoj. Ne, ovde je bilo važno samo ubiti što pre, bez spiska i popisa, beleženja njihovih imena. Imena su bila nevažna posebno ako si bio Srbin, ili ako si bio Jevrejin ili ako si bio Rom. Štaviše, ubijanjem čoveka, žene, deteta, ubijano je i ime, namerno, baš kao što je namerno ubijana i njihova vera, i njihova nacija.

- Ja ću pokušati iz nekoliko rečenica da govorim iz glave, da kažem iz srca, šta mislim o ovom najvećem svetilištu srpskog naroda. Zahvalan sam predsedniku Dodiku što već 9 godina zajednički obeležavamo i stradanje našeg naroda, i sve naše praznike, obeležavamo najvažnije datume iz naše istorije. To je važno baš zato što ja nisam beogradski Srbin, i moj otac nije bosanski Srbin, obojica smo samo Srbi. Jednako onako kao što i drugi pripadnici našeg naroda, ma odakle da su samo Srbi - poručio je Vučić.

Nakon parastosa srpskim žrtvama u Donjoj Gradini, prisutnima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Dolazimo ovde u Vladi Republike Srpske i Vlade Republike Srbije,a na inicijativu koju je to je pre nekoliko godina pokrenuo Aleksandar Vučić i to ne samo ovde nego na mnogim mestima gde su stradalil Srbije.Ovo mesto jasenovačke tišine kao da se može osetiti opipati i postaje sastavni deo naše duše, saopštio je Dodik.

- Svaki dan moramo da se prisetimo stradanja naših predaka na ovom mestu - napomenu je Dodik i pritom pomenuo najjezivi ustaški zločin kada su decu sa mačkama u džakovima bacali u reku.

- Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska i neka živi srpski narod i neka živi večpi pamćenje večno sećanje na sve stradale Srbe koje su drugi pobili  ovde i na drugim mestima- rekao je on.

 Počeo parastos srpskim žrtvama ustaškog zločina-genocida.

Predsednik Vučić je položio venac na grobno polje "Topole". 

Posle polaganja venaca predsednik će prisustvovati parastosu i pomenu žrtvama na polju "Hrastovi".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Broj ubijenih u jasenovačkim logorima smrti u periodu između avgusta 1941. i aprila 1945. godine nije konačno utvrđen, a poslednja zvanična procena je da je stradalo oko 700.000 dece, žena i staraca, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Predsednik Vučić položio venac na grobno polje “Topole”: Dan sećanja na žrtve genocida u NDH-a

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 23.Apr.2023

U jasenovačkim logorima smrti stradalo je oko 700.000 dece, žena i staraca, najviše Srba, Jevreja i Roma. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini. Obeležavanju...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.