HVALA NA PODRŠCI TERITORIJALNOM INTEGRITETU Vučić: Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2023, 10:52

"HVALA NA PODRŠCI TERITORIJALNOM INTEGRITETU" Vučić: Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugošćuje danas predsednicu Republike Indije Droupadi Murmu, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji od 07. do 09. juna 2023. godine.

Srbija je druga zemlja koju posećuje od stupanja na dužnost u julu prošle godine, čime je ukazala veliku čast Srbiji.

Predsednica Indije doputovala je juče u Beograd, u zvaničnu posetu Srbiji, gde ce boraviti do sutra.

Predsednik je izjavio da je posete indijske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predsednice velika privilegija i prilika da se unaprede i ojačaju ekonomske veze dve zemlje i da je veoma važno da uspostavimo što je moguće biližu saradnju sa trenutno najbrže rastućom svetskom ekonomijom.

- Želim da se zahvalim što ste posetili Srbiju, za nas je vaša poseta od ogromnog značaja. Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji. Danas je svet stavljen pred ozbiljne izazove - rekao je predsednik, koji je govorio o brojnim oblastima saradnje.

Predsednik je izjavio da trgovinska razmena sa Indijom veoma brzo može da dostigne milijardu evra. On je rekao da je trenutna trgovinska razmena 327 miliona evra, da se ove godine beleži rast u prvom kvartalu od 21 odsto.

Istakao je da je za nas od presudnog značaja da dalje unapređujemo saradnju u farmaceutskoj industriji po svim pitanjima, pošto će generički lekovi iz Indije i tradicionalna indijska medicina biti sve prisutnija na celom evropskom kontinentu.

On je ponovio da je veoma važno da dve zemlje razvijaju turizam i da što više Indijaca dolazi u Srbiju, zbog čega će se raditi na pojednostavljivanju viznog režima i uvođenju direktne avionske linije.

- Verujem da imamo mnogo toga što zajednički možemo da učinimo u oblasti infrastrukture, građevinarstva, energetike i ne postoji oblast u kojoj ne možemo da pokažemo veliki napredak.

On je rekao da će se raditi i na saradnju u oblasti kinematografije, poljoprivrede.

- Naše jabuke našle su prostor na indijskom tržištu, verujemo da će naše smrznuto bobičasto voće naći prostor na indijskom tržištu, pre svega malina koja je najbolja na svetu - rekao je Vučić.

- Želim vam da dobro i korisno provedete ovde. Mi smo privilegovani i počastvovani što ste posetili našu zemlju - kazao je predsednik.

Srpsko - indijski poslovni forum, koji je  okupio oko 100 srpskih i indijskih privrednika, počeo je u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Vučića i predsednice Murmu.

Forum organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Asocijacijom indijskih privrednih komora, uz podršku Ambasade Indije.

Privrednicima će biti prezentovan privredni potencijal za saradnju Srbije i Indije, a posle plenarnog dela, održaće se B2B (biznis tu biznis) sastanci privrednika.

Predsednica Indije Droupadi Murmu izjavila je da trgovinska razmena između Srbije i Indije do kraja decenije može da poraste sa sadašnjih 320 miliona dolara godišnje, na milijardu do dve milijarde dolara.

- Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sam se dogovorila da produbimo saradnju u svim sferama. Preduzetnici koji su danas ovde mogu da postanu pokretačka sila između naših zemalja. Čak i ako je trgovinska razmena danas skromna, na oko 320 miliona dolara, uverena sam da će dvosmerna trgovina moći da poraste na milijardu do dve, do 2030. godine - rekla je.

- Uveravam vas u punu saradnju i podršku vlade Indije. Privilegija je da razgovaram sa poslovnim liderima iz dve zemlje. Hvala Vučiću što je omogućio da održimo ovakav događaj. Srbija i Indija imaju bliske odnose još od vremena Pokreta nesvrstanih - istakla je Murmu.

Ona je dodala da ekonomija Indije nastavlja da ima dobar učinak i da je, kako je istakla, jedna od najbrže rastućih ekonomija, a trenutno peta u svetu.

- Razvijamo se u farmaceutskoj industriji, obnovljivim izvorima, IT sektoru, telekomunikacijama, svemiru... Digitalne mogućnosti nastavljaju da rastu. Ovaj brzi rast digitalne infrastrukture stavio je Indiju na čelo kada je reč o tehnološkim informacijama. Treća je po startapu u svetu, u 2022. godine priliv u Indiju bio je oko 77 milijardi dolara - otkrila je Murmu.

- Rečeno mi je da je Srbija od 2018. privukla više od polovine investicija za Zapadnom Balkanu. Vaša zemlja je zemlja inteligentnih, vrednih ljudi koji pokreću inovacije, ideje. Srbija može da postane efikasan prolaz za indijske kompanije koje idu na tržište evroazije. Stoga, u trenutku smo kada imamo puno mogućnosti. Moramo da iskoristimo trenutak-  istakla je predsednica Indije.

- Ja bih se posetila posete predsednika Vučića Indiji 2017. kada je bio predsednik Vlade. Odnosi Srbije i Indije su zaista jedinstveni. zaista sam imala konstruktivan sastanak sa predsedniko po pitanju svih aspekata. Srbija je tradsicionalni prijatelj Indije i mi želimo saradnju. Mislim da će učestalije posete još više ojačati naše prijateljstvo.

Predsednik Vučić je rekao da mu je ogromna čast što može da ugosti predsednicu Murmu.

- Ponosni smo na naše tradicionalno prijateljstvo.  Želim da vam se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije - rekao je Vučić i dodao da je naša trgovinska razmena nedovoljna, da raste, ali da je trenutno nedovoljna.

- Razgovarali smo o saradnji i formirali zajednička tela, ili ćemo tek formirati - rekao je Vučić i dodao da će indijske kompanije i naše kompanije razmotriti uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Delhija.

On je rekao da su razgovarali i o vizni režim koji treba da se olakša kako bi i turisti mogli lakše i slobodnije da se kreću.

- Posebno smo razgovarali o saradnji u oblasti odbrane. Srbija proporcionalno po veličini 200 puta manja od indije, ako gledamo broj stanovnika i Srbija nije mali, veliki je proizvođač i kupac vojne opreme i naoružanja, da napravimo veliku saradnju u budućnosti. Govorili smo o sardnji u oblasti farmacije, medicine - dodao je predsednik.

Istakao je da Srbija želi dolazak kompanija iz Indije, i da je važan i IT sektor, veštačka inteligencija.

- Mislimo da tu možemo da razmenjujemo iskustva i da zajednički možemo da gradimo stvari. Uskoro ćemo da gradimo peti naučno-tehnoliški park u Kragujevcu. Jabuke izvozimo na tržište u Indiji, a možemo i dodatnu saradnju da ostvarimo i što se tiče drugog voća - objasnio je predsednik i istakao da veruje da će razmena da raste.

Predsednik Vučić oglasio se na svom Instagram nalogu, povodom posete predsednice Murmu.

- Poseta Drupadi Murmu predstavlja veliku čast za našu zemlju, kojom potvrđujemo novu eru u odnosima Srbije i Indije uz međusobno uvažavanje i razumevanje. Hvala Vam što posle pedeset i jedne godine imamo priliku da ugostimo predsednika Indije. Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju.  - objavio je predsednik.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Nakon svečanog dočeka, počeo je sastanak u užem formatu predsednika Vučića i predsednice Murmu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček ispred Palate Srbija za predsednicu Indije Droupadi Murmu.   

Ona je dočekana uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.  

Dočeku su prisustvovali i članovi Vlade Republike Srbije, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predsednik Privredne komore Marko Čadež i delegacija Indije.

Prvo će biti upriličen svečani doček predsednici Repiblike Indije, nakon čega sledi sastanak u užem formatu dvoje predsednika.

Zatim će uslediti plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Indije predvođeni predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Republike Indije Droupadi, nakon čega se očekuju izjave za medije.

Na kraju je planirano održavanje - Srpsko - indijski poslovni forum, koji će okupiti oko 100 srpskih i indijskih privrednika, biće održan danas u Palati Srbija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Indije Drupadi Murmu.

Forum organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Asocijacijom indijskih privrednih komora, uz podršku Ambasade Indije.

Forum će početi u Palati Srbija u 12 sati, a na otvaranju će se obratiti  predsednik PKS Marko Čadež i vođa privredne delegacije Indije Sanjdže Soni, a zatim i predsednica Indije i predsednik Vučić, najavila je PKS.

Privrednicima će biti prezentovan privredni potencijal za saradnju Srbije i Indije, a posle plenarnog dela, održaće se B2B (biznis tu biznis) sastanci privrednika.

Vučić izjavio je juče da se raduje istorijskom susretu sa predsednicom Indije Droupadi Murmu, koju je danas dočekao na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Vučić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" istakao da je reč o susretu koji će "dodatno učvrstiti prijateljstvo između Srbije i Indije".

- Poželeo sam dobrodošlicu predsednici Indije! Radujem se ovom istorijskom susretu koji će dodatno učvrstiti prijateljstvo između Srbije i Indije - naveo je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova era u odnosima Srbije i Indije

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 08.Jun.2023

Srbija je druga zemlja koju posećuje otkako je stupila na dužnost u julu prošle godine. Predsednica Indije Droupadi Murmu stigla je juče u zvaničnu posetu Srbiji, kada ju je na aerodromu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ispred Palate Srbija danas je organizovana ceremonija svečanog...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Vučić ugostio na večeri predsednicu Droupadi Murmu: " Srbiju i Indiju karakteriše tradicionalna gostoljubivost"

Izvor: 24sedam.rs, 08.Jun.2023

Predsednica Indije boravi od juče u zvaničnoj poseti našoj zemlji, a u to ime njoj je danas upričilen svečani doček ispred Palate Srbija

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.