VUČIĆ NA OTVARANJU OBNOVLJENE TVRĐAVE FETISLAM: EU je dala ukupno 16,6 miliona evra za više projekata ovde

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 19:20

VUČIĆ NA OTVARANJU OBNOVLJENE TVRĐAVE FETISLAM: "EU je dala ukupno 16,6 miliona evra za više projekata ovde"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom otvaranju obnovljene tvrđave Fetislam i Letnje pozornice u Kladovu.

Tvrđava Fetislam podignuta je 1524. godine, a njena rekonstrukcija počela je pre tri godine zahvaljujući sredstvima iz fondova EU.

- Fetislam danas izgleda fantastično. Tvrđava od kada je prešla u naše ruke nije ovako lepo izgledala, ni Kladovo nije ovako lepo izgledalo. Hvala našim EU partnerima na ogromnom novcu koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uložili, ne samo u Fetislam. Nama ostaje da uradimo ovde zdravstveni centar i uradićemo i uskoro krećemo. Ono što je još važnije za sve ovde, to je izgradnja brze saobraćajnice do Golupca, a odatle ćemo preko Milanovca do Brze Palanke a onda severno za Kladovo i južno za Negotin kako bismo čitav ovaj kraj povezali sa Beogradom i ostatkom Srbije. Kao što znate već dobro radimo na ovom potezu do Golupca. Razgovarao sam danas sa ljudima koliko su zadovoljni što smo rekonstuisali put do Milanovca. Sada imamo kao pistu put, ali sada gradimo brzu saobraćajnicu. Hoćemo da vratimo ljude iz inostranstva, hoćemo da ih molimo da svoje znanje vrate u Srbiju, mi ih čekamo raširenih ruku.

Šef misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofere obratio se prisutnima:

- Rekonstrukcija ove tvrđave bila je prirodna stvar nastavka saradnje između EU i Srbije u revitalizaciji utvrđenja na Dunavu. Započeli smo ovu saradnju sa Golubačkom tvrđavom, zatim onom u Baču, a evo sada smo ovde završili i Fetislam. Radimo i druge stvari. Svi ovi lokaliteti su neizbežna znamenitost - rekao je Žiofere.

- Ulaganjem u očuvanje ovih spomenika podstičemo turizam, a turisti ih već prepoznaju. To je razlog zašto su EU i Nemačka uložili u ovaj projekat.

Anke Konrad rekla je prilikom svečanog otvaranja da joj je drago što se nalazi na otvaranju obnovljene tvrđave koja je obnovljena uz finansijska sredstva EU i Nemačke.

- Ovo je važan događaj za ljude u Srbiji, ali i EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da se planira i nastavak izgradnje brze saobraćajnice petlja Požarevac - Golubac, dalje do Brze Palanke.

- Ljudi se sad nadaju da završimo brzu saobraćajnicu do Golupca, pa da onda produžimo i do Brze Palanke, što će mnogo značiti za ovaj kraj u turističkom smislu - rekao je Vučić tokom obilaska.

Kazao je da je već urađeno mnogo projketa u tom kraju, a pre svega puteva.

- Videli ste dobar put od Kladova do Donjeg Milanovca i do Brze Palanke - dodao je Vučić.

Predsednik je stigao je na svečano otvaranje obnovljene tvrđave Fetislam koju obilazi sa delegacijom.

- EU je dala ukupno 16,6 miliona evra za više projekata ovde. Pomagali su nam još i za Golubac i za Bač i za Fetislam. Uvek dodamo i mi nešto para i opština nešto para. Evropljani nam poklanjaju pare, to su njihove pare i hvala im na tome. Oni su i uradili i dobro su uradili - rekao je Vučić prilikom obilaska tvrđave.

Predsednik je rekao da sedam tvrđava koje mi imamo u Srbiji u Evropi niko nema.

Dve godine je rađena obnova tvrđave Fetislam, rekao je prilikom obilaska predstavnik EU.

- Ovo će biti posebna atrakcija. Super izgleda - rekao je Vučić koga narod koji se nalazi na tvrđavi pozdravlja aplauzima.

Vučić zajedno sa šefom EU misije u Srbije Emanuelom Žiofreom obišao je danas selo Tekija i posetio domaćinstvo porodice Gavrilović, nakon čega su plovili Dunavom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.