Vučić: Biće donete oštre mere; Hoćete naše ostavke? Razgovaraćemo

Izvor: B92, 07.Maj.2023, 19:31

Vučić: Biće donete oštre mere; "Hoćete naše ostavke? Razgovaraćemo"

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, bio je gost emisije "Dnevnik" u kojoj je govorio o tragičnim događajima koji su zadesili Srbiju i planiranim merama.

Podsetimo, prethodnih dana desila su se dva stravična zločina. Nakon velike tragedije koja se dogodila 3. maja, kada je Kosta K. (13) ubio osam vršnjaka i čuvara škole, kao i ranio šest đaka i nastavnicu istorije, zločin kod Mladenovca je počinio i U.B. ubivši osam i ranivši 12 osoba.

Na pitanje "šta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nam se to desilo", predsednik je još jednom izrazio saučešćeporodici ubijenih i rekao da je to strašna tragedija.

"Ogromna tuga i nešto što osećaju, razume se, pre svega porodice, ali i svi u našoj zemlji. Naše je da iz te tragedije izađemo ujedinjeni i probleme rešimo na drugačiji način", rekao je Vučić.

"Još nismo doneli sve mere, ali biću otvoren jer neko mora da se ponaša racionalno i ne može da bude tu samo kada je nešto lepo, kada otvara fabrike, već uz državu morati biti i kada je najteže. Naravno da je roditeljima najteže, ali mi moramo da, ne zaboravljajući žrtve i stravične tragedije, mi moramo da nastavimo da razmišljamo kako i na koji način da nam se takve stvari u budućnosti ne ponove. Na dan kada se desio masakr u OŠ "Vladislav Ribnik", desio nam se kopiket, i sada se plašim svakog dana, ali mislim da je to bez obzira na broj psihopata koja postoje u svakom društvu... Imamo čovek koji je pretio da će pobiti celu Rumu, kada mu policija upadne u kuću kaže: Nemojte mene, što mene, imam astmu", rekao je Vučić i rekao da moramo izvući zaključke.

Predsednik Vučić je rekao da će večeras pričati i o planiranim merama koje će biti "veoma oštre".

"Mere su takve da sutra oduzimamo nelegalno oružje. Imate mesec dana da bez posledica dostavite oružje i municiju", rekao je Vučić i podsetio slučaj kada je oružje pronađeno iza "neke zgrade" u Krnjači sa 650 komada municije i zamolio ljude da oružje predaju u policijskoj stanici.

"Nakon toga ćemo u skupštini podići kazne za držanje nelegalnog oružja, pa vi vidite ako ćete posle zbog tri metkada robijate 10 godina. Ne interesuje me, time može neko da se ubije. Druga mera je smanjenje 90% kratkih cevi, legalnog oružja. Ne tiče se lovaca, već kratkih cevi koje se koriste", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će i oni koji imaju dozvole biti kontrolisani jednom godišnje, uključujući i lovce iako se u 99% slučajeva to kod njih ne dešava.

"To su teške odluke, veoma hrabre, ali neophodne za jedno društvo", istakao je on.

"Ključna mera za koju mislim da se svaki roditelj raduje - policajac će biti u svakoj školi to će rešiti i deo problema vršnjačkog nasilja. 1.500 policajaca nam odlazi u penziju, mi povećavamo taj broj, 1.200 biće angažovano na čuvanje škola. Mi smo spremni da razgovaramo i o KD vratima, ali... hoćemo li njih staviti na svako mesto onda. to onda više nije život", rekao je Vučić.

Predsednik je apelovao na građane da ne opterećuju policiju lažnim pozivima i podsetio na problem dece koja zarad "lajkova" na društvenim mrežama objavljuju stravične stvari, podsetiši na slučaj devojčice iz Pančeva koja je podržala zločine, rekavši policiji da je to učinila zarad "lajkova" na TikToku.

"Ne smemo sebe da zarobimo, da se više ne osećamo slobodno. to se dešava i u najrazvijenim zemljama sveta u americi ima više masovnih ubistava nego što je proteklo dana u godini", istakao je Vučić.

"Imaćemo povećan broj pedagoga i psihologa, razgovaraćemo sa društvima, sve mere koje predlože, prihvatićemo. Ali ovo što znam sigurno je da ne postoji majka koja brani da postoji policajac koji će moći da brani i reaguje u slučaju da se nešto desi. To će nam, trema našim procenama, smanjiti nivo vršnjačkog nasilja između 70 i 80 procenata", rekao je on.

"Večeras ne želim, nema smisla, dan žalosti je, da govorim o tome. Govoriću o tome sutra. Najteži dan je za našu zemlju,a iz toga morate da izađete i da država nastavi da radi, da napreduje. Sećate li se kada je Čavić pobio svoju tazbinu, kada je u Jabukovcu izvršeno masovno ubistvo. Je li neko organizovao demonstracije. Je li neko pozvao na demonstracije nakon masakra u Velikoj Ivanči? Je li neko podneo ostavku?", rekao je Vučić i dodao da će o tome sutra više govoriti.

"Sutra ću govoriti i o dodatnim političkim merama koje ćemo doneti", rekao je Vučić.

"Razmislite šta će se desiti kada nam se bilo kakva tragedija bude desila. Unosi se potpuni haos u zemlji zato što to neko neodgovoran ko nema šta narodu da ponudi, nema politički program i planove, za sve druge teme koje možete da nađete, nikakav problem, ali za ovo nema smisla, to je uvreda za žrtve", poručio je Vučić.

On je adresirao i teoriju da je Dan žalosti odložen zbog utakmice, navodeći da je bilo potrebno da se relevantne institucije, poput Tužilaštva, oglase sa činjenicama.

"Ja sam izdržao preko 1.000 dana raznih demonstracija. Poslednji mi je mandat, nemam problem s tim. Ja vam govorim da vam je veoma loše to što radite. Ali za ovakav problem, to nikakvog smisla nema. To je uvreda za žrtve. Neki nisu ni sahranili decu, oni su počeli da govore kako neki treba da se sklanjaju", primetio je Vučić.

"Skoro 11 godina dajem sve od sebe, borim se kad god je bilo koja kritična situacija. živimo u teškoj geopolitičkoj situaciji. Za tri dana će nam opet biti velika muka situacija na KiM. Neko mora te probleme da rešava. Hoćete naše ostavke? Razgovaraćemo. Ja hoću da sačuvamo mir i stabilnost, a neodgovorni ljudi će dobiti odgvoor kakav zaslužuju", poručio je Vučić.

"Ne želim o tome da razgovaram. Razgovarao sam i sa njim i sa Anom Brnabić imi ćemo do kraja meseca donti važne odluke. Postoje situacije kada ne možete da razumete zašto se nešto dešava i zašto to neko radi," rekao je Vučić.

U vezi sa poređenjem masovnog ubice Andersa Brejvika u Norveškoj i masovnog ubice iz Mladenovca, Vučić kaže:

"Polako. Neće taj ugledati svetlost dana, šetaće po zatvora do kraja života. Eto, rekao sam, pa neka me goni. Pravnici nek se bave propisima. Da vratite monstruma roditeljima, kao ozbiljna država, to ne smemo sebi da dozvolim."

U vezi sa smanjenjem krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina, on je rekao da će o tome dodatno razgovarati sa svim relevantnim stručnjacima.

"Sve te priče o rijalitijima, o kojima se priča zbog politike, a mnoge opasnije stvari se valjaju iza brega, a deca to ne gledaju - već oni stariji, o tome se ne govori. Vas ne zanima tragedija, vas zanima da se dočepate preko noći vlasti", rekao je Vučić.

"Mi nismo ovde da brinemo o foteljama, mi smo ovde da čuvamo svoju zemlju i da idemo napred. Deca kreću u školu, a to što smo našli na jednom mestu 650 metaka, to je možda spasilo nečiji život. Kada vidim poruke nekoga iz policije... Gašić, Cmoljić, Milić... Jeza me obuzme", otkrio je Vučić.

"Biće zanimljivih političkih događaja do kraja maja. Od sutra moramo da počnemo da radimo, deca da idu u školu. Moramo da sačuvamo stabilnost. Verujem da ćemo živeti normalno, iako nikada ovo nećemo zaboraviti. Znaćemo da izađemo iz ovog teškog košmara", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.