UŽIVO Izveštaj ODIHR-a konačno stavlja tačku

Izvor: B92, 28.Feb.2024, 11:17

UŽIVO "Izveštaj ODIHR-a konačno stavlja tačku"

Izveštaj ODIHR-a stavlja tačku na sve laži i besmislice o takozvanoj krađi na izborima u Srbiji, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na samom početku, govoreći na konferenciji, objasnila je kako će izgledati njeno izlaganje i istakla da joj je žao što konferenciju drži pre zvaničnog izveštaja, koji tek danas izlazi.

Kako je navela, mediji opozicije su objavili izveštaj pre finalnog izveštaja, što je iznenadilo i tim iz OEBS-ove Kancelarije za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Žao mi je što ovu konferenciju držim pre finalnog izveštaja ODIHR-a, koji će izaći kasnije danas. Ali ovo sam morala da uradim, jer su određeni mediji već juče ekskluzivno počeli da navode finalni izveštaj ODIHR, iako nije tad bio završen, a to se nikada ni u jednoj zemlji nije dogodilo. To je nepoštovanje i prema izveštaju i prema ODIHR-u. Ali dobro je da u ODIHR-u vide s kim se mi suočavamo", rekla je Ana Brnabić na konferenciji za medije. Onaa je dodala:

"Šta je najvažnije. Nakon višemesečne krize koju su kreirali određeni mediji, pokreti, NVO i strukture, plasiranjem hiljada laži svaki dan, putem nekih medija i mreža, konačno nam je stigao finalni izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji 2023".

Brnabićeva je naglasila da ovaj izveštaj stavlja tačku na sve laži i besmislice o takozvanoj krađi na izborima u Srbiji.

Premijerka je konstatovala da je izveštaj ODIHR-a neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija, kao i da Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zluopotrebili javnosti i medije za napad na sopstvenu zemlju.

"Preporuke su mnogo blaže nego u mnogim zemljama. Žao mi je što su neki odlučili da iskoriste ovo za napad na svoju zemlju", rekla je.

Kazala je da se u pojedinim medijima insistiralo na tome da nisu implementirane preporuke ODIHR, što, kako ona kaže, nije tačno, pa je dala statističke podatke da je u poslednjih sedam godina Srbija implementirala 54 preporuke: 13 u potpunosti, 8 uglavnom i 33 delimično.

"Eto toliko o tome kako Vlada Srbije nije ništa radila", rekla je Ana Brnabić podsetivši da je opozicija pretila da će maltretirati građane... "I pored skraćenog trajanja mandata vlade, do prevremenih izbora implementirano je 13 od 26 preporuka", rekla je Brnabićeva i naglasila da sada imamo manje preporuka za rad nego za izbore 2022. godine.

Naglasila je i pozitivne elemente izveštaja.

"Da su osnovne slobode uglavnom poštovane, da je izborna administracija efikasno sprovela izborne pripreme, najpozitivnije je ocenjen rad Republičke izborne komisije. Rekli su da je uglavnom uživala poverenje i poboljšanu komunikaciju i transparentnost", istakla je Ana Brnabić.

"RIK je efikasno sproveo izborne pripreme, lokalne izborne komiisje uglavnom efikasno upravljale tehničkim pripremama", ponovila je deo iz izveštaja.

"Da bi se pozabavili zabrinutošću oko tačnosti biračkih spiskova i povećalo poverenje javnosti, relevantne zakone, propise i praksu treba ponovo razmotriti kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšati sprovođenje smislene revizije Jedinstvenog biračkog spiska sa učešćem relevantnih aktera, uključujući političke partije i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka", piše u preporukama izveštaja.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je, u izveštaju o izborima u Srbiji od 17. decembra, ocenila da bi pre novih izbora trebalo sprovesti neophodne zakonodavne izmene, obezbediti doslednu primenu procedura na dan izbora i poboljšati profesionalne kapacitete izborne administracije.

1. Pokrenuti neophodne izmene zakonodavstva mnogo pre narednih izbora;

2. Mogla bi da se razmotri standardizovana obavezna obuka za sve članove lokalnih izbornih komisija;

3. RIK treba da izgradi i sprovede edukaciju birača;

4. Treba preispitati relevantne zakone i propise i prakse kako bi se omogućio pristup podacima o upisu birača u birački spisak i olakšalo sprovođenje svrsishodne revizije jedinstvenog biračkog spiska uz učešće relevantnih aktera, uključujući političke stranke i civilno društvo u skladu sa standardima koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti;

5. Zakonom bi trebalo jasno obezbediti razdvajanje aktivnosti nosilaca vlasti u okviru vršenja svoje javne funkcije i aktivnosti tokom kampanje. Nadležni treba da sprovedu mere kako bi sprečili zloupotrebu položaja;

6. Nadležni organi treba da spreče zastrašivanje i vršenje pritiska na birače, uključujući na zaposlene u javnim državnim institucijama i preduzećima i ojačaju mehanizme nadzora; Premijerka je navela da je ova preporuka postojala i ranije, te da je pitala ODIHR da imaju daju primer gde se ova preporuka ne sprovodi, kako bi je rešili. Njihov odgovor je, kako navodi Ana Brnabić, "To je percepcija".

7. Nezavisnost REM-a treba delotvorno garantovati.

Ana Brnabić je upitala kako, ako su ovo prioritetne preporuke, govore da je bilo krađe izbora u decembru.

"One najbolje govore koliko su ovi izbori bili fer i transparentni", dodala je.

"ODIHR u ovom izveštaju daje manji broj preporuka nego u prethodnom, nema pomena o bilo kakvom međunarodnom izveštaju i nema preporuke da liste ne smeju da nose ime osobe koja nije kandidat", zaključila je premijerka.

Podsetimo, kako se vidi iz izveštaja ODIHR, izbori u Srbiji su bili regularni.

ODIHR je nakon ovih izbora dao manje preporuka nego posle izbora 2022. i konstatovao da je prethodne preporuke Srbija implementirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.