UŽICE: PROIZVODNJA U USPONU, PLATE STAGNIRAJU

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽICE: PROIZVODNJA U USPONU, PLATE STAGNIRAJU

UŽICE - Privreda užičkog regiona ostvarila je u prvom polugodištu rast industrijske proizvodnje od 27,4 odsto u odnosu na isti period 2009. godine, što je znatno iznad republičkog proseka od 4,6 odsto, ali su zato zarade zaposlenih ispod proseka u Republici, izjavio je danas Tanjugu Dragomir Papić, direktor Regionalne privredne komore (RPK) Užice.

Ukazujući da je ostvaren rast proizvodnje u sva tri sektora industrijske proizvodnje, Papić je posebno naglasio da je prerađivačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << industrija užičkog regiona povećala proizvodnju za 29 odsto, dok je u sektoru proizvodnje i distribucije električne energije proizvodnja porasla za 24,6 procenata.

"Realno sagledavajući ove statističke podatke, ipak, mora se konstatovati da se oni zasnivaju na poređenju sa rezultatima iz prošle godine, kada se svetska ekonomska kriza osetila i u užičkom kraju", rekao je Papić.

On je uz to konstatovao da su se firme ovog regiona vratile na nivo proizvodnje iz 2008. godine, kada su se počele osećati posledice ekonomske krize. Na značajno povećanje industrijske proizvodnje u užičkom regionu, prema oceni Papića, uticali su i dobri rezultati u proizvodnji osnovnih metala u valjaonicama aluminjuma i bakra, koje su povećale produkciju u odnosu na lanjski period za 35 odsto. Njihova proizvodnja je, uglavnom, namenjena izvozu.

Natprosečnu industrijsku proizvodnju u užičkom regionu, međutim, ne prate i odgovarajuće zarade zaposlenih radnika.

"Prosečna neto zarada isplaćena u junu ove godine u privredi užičkog regiona iznosila je 28.738 dinara, ili 83,3 odsto republičkog proseka, što svakako destimuliše zaposlene", rekao je Papić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.