UZBUNA U STEJT DEPARTMENTU: Napadnut američki diplomatski konvoj, otvorena vatra!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2023, 08:10

UZBUNA U STEJT DEPARTMENTU: Napadnut američki diplomatski konvoj, otvorena vatra!

Blinken pronašao krivce

Američki diplomatski konvoj našao se pod vatrom u Sudanu, saopštio je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken, navodeći da prvi izveštaji sugerišu da su za to odgovorene trupe povezane sa paravojnim Snagama za brzu podršku (RSF).

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, i paravojnih Snaga za brzu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Američki državni sekretar je saopštio da je o incidentu, koji se dogodio u ponedeljak, telefonom razgovarao odvojeno sa Burhanom i Dagalom i poručio da je bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti američkih diplomata neprihvatljivo, prenosi Rojters.

Blinken, koji prisustvuje sastanku Grupe sedam u Japanu, naglasio je hitnost postizanja primirja, saopštio je Stejt department.

Najviše diplomate iz celog sveta  nastoje da posreduju u postizanju primirja u Sudanu, a Savet bezbednosti trebalo bi da raspravlja o krizi, nakon što je prema UN, namanje 185 ljudi  ubijeno, a 1.800 je ranjeno od početka sukoba u subotu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki diplomatski konvoj pod vatrom u Sudanu!?

Izvor: 24sedam.rs, 18.Apr.2023

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF)

Nastavak na 24sedam.rs...

U Sudanu nastavljene borbe i pored dogovorenog primirja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Apr.2023

Borbe su u glavnom gradu Sudana i dalje traju, iako je primirje trebalo da stupi na snagu 18.aprila u 18 sati po lokalnom vremenu. Vojska i paravojna grupa poznata kao "Snage za brzu podršku" optužuju jedni druge za kršenje primirja koje je postignuto uz međunarodno posredovanje. Oni se međusobno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Šef diplomatije SAD i druge diplomate pozivaju na prekid borbi u Sudanu, broj ubijenih blizu 200

Izvor: VOA, 18.Apr.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je lidere dve zaraćene sudanske frakcije da pristanu na prekid vatre pošto se broj poginulih približava 200. Američki Stejt department izdao je saopštenje kasno u ponedeljak u kojem se navodi da je Blinken odvojeno razgovarao sa generalom Abdelom...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.