UŽASNE PRETNJE UHAPŠENIM ČLANOVIMA VELJINE GRUPE: Kavčani stigli u Beograd kako bi upozorili svedoke? (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2021, 09:28

UŽASNE PRETNJE UHAPŠENIM ČLANOVIMA VELJINE GRUPE: Kavčani stigli u Beograd kako bi "upozorili" svedoke? (FOTO)

Pripadnici ove kriminalne grupe odmah preduzeli korake.

Članovi "kavačkog klana" stigli su u Beograd kako bi zapretili uhapšenim članovima grupe Veljka Belivuka (36), zvanog Velja Nevolja, da slučajno ne progovore o njihovim zlodelima, saznaju mediji od dobro obaveštenih izvora. Pripadnici ove zloglasne grupe to čine preko posrednika, a prete im da će nauditi njihovim porodicama ukoliko progovore. Posle hapšenja Belivukove grupe i glasina da se nekoliko uhapšenih navodno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nudi za svedoke-saradnike, "kavčani" su odmah preuzeli korake, saznaju mediji.

– Pošto su čuli da ima onih koji će sve da otkriju o ubistvima, otmicama, mučenjima, trgovinom narkotika koje je grupa Velje Nevoje radila za crnogorski "kavački klan", ali i za reketiranja po Beogradu, Pančevu, Nišu, njihovi pripadnici su odmah pohrlili u Beograd da zaplaše uhapšene. Prete im da će, ako progovore, ubiti njihove porodice. Svi uhapšeni su se branili u tužilaštvu ćutanjem, a oni koji bi progovorili, plaše se da će im "kavčani" pobiti porodice. Većina njih ima ženu i decu, pa ne smeju da zucnu – navodi izvor.

Maja Kovačević Tomić, bivša sudija Specijalnog i Vrhovnog kasacionog suda, a sada advokat, objašnjava ko može da postane svedok-saradnik u grupi Velje Nevolje.

– Svedok saradnik može da bude član grupe, ali ne i organizator. Mora da prizna sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret, bez rezerve. Mora da ponudi sva saznanja tužiocu. Po novom zakonu, on se sada zove okrivljeni saradnik. Tužilac vaga da li će nekom dati taj status, u zavisnosti šta otkrije, može sitnicu, a može i krupnu stvar. I onda je to malo trgovina. Može da se dogovori sa tužiocem za blažu kaznu. Na primer, umesto maksimalnih 20 godina, tužilac predloži za njega godinu ili pet godina zatvora. Mogu da se dogovore i da ne bude nikakve kazne ili da tužilaštvo odustane od krivičnog gonjenja. Ranije se podrazumevao odustanak od krivičnog gonjejnja, a sad mogu da se dogovore za najmanju kaznu, da ga oglase krivm, a da kazne nema i treće – da odustane od gonjenja. Sve varijante su moguće – kaže Maja Kovačević, koja se od pre godinu dana bavi advokaturom.

Ona napominje da je važno šta okrivljeni otkriva.

– Bitno da je njegov iskaz značajniji od te kazne koju treba da dobije. Kada naprave sporazum sa tužiocem, to mora da odobri sud. Proverava se da li je iskaz toliko važan. Postoji i osuđeni saradnik, koji je u zatvoru, a ponudi da kaže šta sve zna o grupi, pa se sa njim pravi sporazum o eventualnom smanjenju kazne – ističe Maja Kovačević Tomić. Kaka navodi, u program zaštite tada ulazi porodica okrivljenog saradnika.

– O tome odlučuje komisija u čijem su sastavu član Vrhovnog suda, predstavnik policije i tužilaštva za svakog saradnika. Određuju se za svakog posebne mere. Nisu iste mere za sve. Neko ima malu decu, pa u program zaštite ulaze saradnik i porodica. Saradnik svedoči na početku suđenja i napušta sudnicu. Razne su mere zaštite posle toga. Ima rešenje da ode negde napolje. To je stvar procene i njegovih želja – naglašava ona.

Na pitanje ko su jače zveri, "zemunski" ili Belivukov klan, Maja Kovačević Tomić kaže:

– Iza Milorada Ulemeka Legije je stajala Državna bezbednost MUP Srbije, a JSO je bio njihov deo, dok je Legija bio njihov član. Iako se penzionisao, njega su svi slušali bespogovorno. Belivuk ne može da ima takve profesionalce u tom smislu. Prema nekim spekulacijama, zasad su dvojica Veljinih najbližih saradnika do detalja opisali sve što znaju o ubistvima u štek-kući u naselju Livadice, kod Ritopeka, i na drugim lokacijama, ali su otkrili još mnogo detalja o zločinima Belivukove bande. Još trojica njih su navodno zainteresovana za saradnju sa tužiocem, ali svi moraju najpre da napišu sve što znaju, pa će tužilac onda odlučiti kome će dati status svedoka-saradnika. Dvojica saradnika Velje Nevolje su, prema tim navodima, otkrila da su u kući u Ritopeku tela pojedinih žrtava raskomadana. Neki delovi tela su istopljeni u kiselini, a kosti su potom spaljivane i zakopavane u dvorištu, dok su neki delovi leševa vezivani za betonske blokove i bacani u Dunav koji je u neposrednoj blizini kuće.

Tragovi krvi, međutim, prema nezvaničnim informacijama, otkriveni su i u drugim vikendicama koje je Velja Nevolja koristio. Na pojedinim lokacijama pronađeno je oružje, snajperi, ali i ogromne količine novca.

Policija i Bezbednosno informativna agencija od jutra do mraka pretražuju ogromne površine oko imanja koje je koristila Belivukova svirepa ekipa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.