UŽAS: Vozač kamiona smrti noć pre vožnje proveo u jami!

Izvor: Kurir, 15.Okt.2013, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽAS: Vozač kamiona smrti noć pre vožnje proveo u jami!

Bezobzirno Rudari stradali kod Krive Feje tražili da vozač bude odmoran, ali se direktor rudnika Đorđić na to nije obazirao

VRANJE - Glava u torbi!

Rudari iz Grota ogorčeni su na rukovodstvo rudnika i ističu da je nebriga čelnika glavni uzrok nesreće kod Krive Feje u kojoj su poginula trojica njihovih kolega. Oni ističu da su svakodnevno stavljali glavu u torbu vozeći se „najobičnijom krntijom“ niz planinske gudure, a posebno su ogorčeni na direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rudnika Mladomira Đorđića jer je dozvolio da radnike iz treće smene prevozi rudar koji je celu noć bio s njima u jami!

Otkazivale kočnice

- Pre svega, vozili smo se krntijom, a ne minibusom. To je prepravljeno vojno vozilo staro preko trideset, a možda i četrdeset godina. Povremeno su mu otkazivale kočnice, pa nas je tada drugo vozilo prevozilo. Kao da sve to nije bilo dovoljno, tog jutra nas je iz treće smene vraćao mehaničar koji je celu noć radio s nama jer je vozač koji nas inače vozi na odmoru. Više puta smo mu skretali pažnju da vozi brzo i da ne pazi, ali nije vredelo - priča jedan od povređenih rudara i nastavlja:

- Te večeri je i nadzornik tražio od direktora da se vozač odmori jer treba da nas vozi. Trebalo je da se odmori pre nego što preuzme odgovornost da nas bezbedno preveze, ali se na to niko nije obazirao, pa ni direktor.

Rudar Stanoil Đorđević, koji se oporavlja na Klinici za grudnu hirurgiju u Nišu, kaže da deset godina radi u rudniku i da mu se nikada ništa nije desilo.

- Svaki dan sam u jami, a umalo izgubih glavu u kamionu. Poslednje dve godine se vozimo tim kamionom koji nam je dala uprava. Svi smo znali da je krš, ali smo ipak verovali da neko brine o njegovoj ispravnosti radi naše bezbednosti. Pokazalo se da smo bili u zabludi - kaže Đorđević.

Vozilo atestirano

Direktor rudnika Grot Mladomir Đorđić kaže da je vozilo registrovano u septembru ove godine i da je ispunjavalo sve uslove.

- Vozilo jeste vojno, ali je prepravljeno u minibus i atestirano u institutu u Kragujevcu, nismo ga mi pravili. Redovno su obavljani tehnički pregledi, iako se spekuliše da je možda njegova neispravnost uzrok nesreće. Taj minibus je dve godine prevozio rudare i nije bilo nikakvih incidenata - kaže Đorđić.

On negira da mu je rečeno da vozač treba da se odmori.

- Vozač nije radio, nego je te noći bio pripravan, pa je nakon treće smene prevozio rudare. To je uobičajena praksa u radu kod nas - tvrdi direktor Grota.

Glava porodice nam je otišla zauvek, kako ćemo mi, bog zna

- Moj Čeda je s kolegama u jamio bio celu noć i jutro i umesto da su se svi oni vratili svojim porodicama i deci, sad ih nikada više nećemo videti. Ovo je za Kurir juče rekla Zorica Stojković, supruga Čede Stojkovića (54) iz Radovnice, koji je poginuo s Draganom Marjanovićem (34) i Nenadom Vasićem (49).

Ona navodi da ne zna kako je došlo do nesreće, ali ističe da je vozač „dajca“ sve vreme radio s rudarima u jami i da ga je verovatno stigao umor.

Stojkovićeva ćerka Aleksandra kaže da je put na tom delu gde su rudari sleteli u jamu „koliko-toliko dobar“.

- Ta deonica je dobra. Sigurno je vozač zaspao. Kako god, mog oca više ništa neće vratiti. Kako ćemo majka, sestra, brat i ja dalje, to sam bog zna, pošto nam je glava porodice otišla zauvek - rekla je uplakana ćerka dok su prijatelji dolazili i izjavljivali saučešće porodici.

U kući Dragana Marjanovića neutešna majka Ljubinka rida, dok se njegova supruga Gabrijela, koja je u drugom stanju, drži za stomak.

- Kako ću sad dalje bez mog Dragana. Ko će da mi pomogne oko naše troje dece, ko će da pazi ovo nerođeno - plakala je udovica.

Draganove sestre Danijela i Jelica kažu da su ljudi iz rudnika Grot malo brinuli o svojim zaposlenima.

- Svi oni rade težak posao, možda i najteži na svetu. I umesto da im obezbede bar prevoz kako treba, oni su im dali neki krš od kamiona. Umesto da budu bezbedni van jame, oni poginu na putu. Čak ni vozač nije vozač nego mehaničar, koji je još i radio u jami s njima - rekle su ožalošćene sestre.

Policija čuva vozača

Uzrok nesreće se još utvrđuje, a istragu otežava okolnost da vozač kamiona Dobrosav Kostić još nije u stanju da bude saslušan. Njega od razjarene rodbine poginulih rudara u niškoj bolnici čuva policija.

- On je polomio skočni zglob desne noge, koji zahteva hiruršku intervenciju. Takođe, ima povredu glave o kojoj brinu neurohirurzi, ali zbog nje veoma teško komunicira - kazao je Milorad Mitković, direktor niške Klinike za ortopediju.

Protiv Kostića je podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Rudari se oporavljaju

Petorica povređenih rudara nalaze se u vranjskoj bolnici i njihovo stanje je stabilno. Na lečenju u Nišu nalaze se četvorica povređenih, a srećom niko od njih nije životno ugrožen.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.