UZAS U 2015. godini 34 zene stradale u porodicnom nasilju

Izvor: medio.rs, 03.Jan.2016, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZAS U 2015. godini 34 zene stradale u porodicnom nasilju

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izrazila je nadu da će primena Istanbulske konvencije od Nove godine omogućiti efikasan sistem zaštite žrtava porodičnog nasilja i blagovremeno sankcionisanje nasilnika.

Suzana Paunović je podsetila da su u Srbiji u 2015. godini od te vrste nasilja umrle 34 žene.

"Mi smo još 2005. kroz Porodični zakon predvideli da se nasilnik iseljava iz kuće, ali to nije bilo efikasno i u praksi se >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << jako retko dešavalo, pa se dešavalo da žene žive u sigurnoj kući, a ne u svojoj, što je bilo potpuno kontra od onoga što je bio cilj zakona. Sada puna primena Istanbulske konvencije treba da omogući zaista efikasan sistem zaštite žrtava nasilja u porodici i blagovremeno i efikasno sankcionisanje nasilnika", rekla je Paunović za agenciju Beta.Ona je navela da će rezultat već ratifikovane konvencije biti izmena porodičnog i krivičnog zakonodavstva, jer je veliki broj istraživanja pokazao da je sadašnja kaznena politika za nasilje u porodici izuzetno blaga.

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.