UŽAS NA GRADILIŠTU! Radnici pripremali teren kada su počeli da pronalaze leševe, OTKRIVENI I OSTACI BEBA I DECE

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 18:26

UŽAS NA GRADILIŠTU! Radnici pripremali teren kada su počeli da pronalaze leševe, OTKRIVENI I OSTACI BEBA I DECE

Iskopano više od 500 skeleta, a veruje se da ih ima između 1.000 i 1.500.

Prilikom priprema gradilišta za izgradnju doma penzionera u Nirnbergu, u Nemačkoj, otkrivena je masovna grobnica žrtava kuge. Pod vođstvom gradskog arheologa Melani Langbejn i glavnog antropologa Florijana Melcera do sada je pronađeno više od 500 tela, a očekuje se da ih ima između 1.000 i 1.500, javio je LifePR.

Osam različitih grobnica mogu da se podele u dve grupe, rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su stručnjaci. Prva je prekrivena slojem peska, koji je tu verovatno bačen tokom izgradnje zgrade iz 1634, što znači da je grobnica korišćena pre toga. Druga grupa grobnica je nešto mlađa.

Sve tri grobnice su pune skeleta ljudi različitih godina, rekli su stručnjaci. Odrasli su sahranjeni u sedećem položaju ili ležeći na leđima ili boku. Između njihovih tela pronađeni su ostaci beba i dece. Ostaci su u dobrom stanju, rekao je Melcer, a prenosi Majami Herald.

- Sada možemo da otkrijemo mnogo informacija iz ovih kostiju – prisustvo različitih vrsta kancera, genetske mutacije, godine, pol, status zuba i zaključke o opštem zdravlju i životnim okolnostima – rekao je Melcer.

Epidemija kuge zabeležena je u Nirnbergu 1553, 1563. i 1634. Ovo je najveća masovna grobnica žrtava kuge u Nemačkoj, a možda i u Evropi, navodi Majami Herald.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf Nauka/Andrija Ivanović/LifePR/Miami Herald/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.