UZ VELIKI BROJ VERNIKA Manastir Banjska proslavio hramovnu slavu

Izvor: medio.rs, 16.Avg.2015, 04:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZ VELIKI BROJ VERNIKA Manastir Banjska proslavio hramovnu slavu

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop Raško-prizrenski i Kosovsko Metohijski Teodosije i litijom sedmovekovna Srpska carska Lavra, manastir Banjska u prisustvu velikog broja vernika proslavila je hramovnu slavu Prenos moštiju Sveti arhiđakona Stefana.

Vladika Teodosije je u svojoj besedi rekao da nas “Gospod ne uči kako da bolje živimo ovde u ovom životu, već nas uči kako da pobedimo ovaj svet, da pobedimo strasti u sebi one loše navike” već da se ugledamo >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << na Svetog arhiđakona prvomučenika Stefana, ostale mučenike i apostole koji su stradali za Hrista i verom pobedjivali svaki strah i svet.

– Gospod je jači od svakoga zla i od svakog našeg neprijatelja, kao što vidite neprijatelji naši u ovom vremenu u kome živimo nas gone, ubijaju, progone nas sa naših ognjišta, pale i ruše svetinje Božije, šta je to nego ona zloba i mržnja ondašnjih Jevreja koji nisu mogli da podnesu Sveti arhiđakona Stefana, nisu mogli da gledaju njegovo česno sveto lice i da slušaju reči njegove nego su ga kamenjem ubili.

Foto: Telegraf

– Danas isti ti koji mrze na dobro žele da ubiju i naše hramove i naše grobove i naše domove, i sve nas hrišćane, ali kao što tada nisu uspeli tako i danas svi oni koji su ratovali sa Bogom i sa crkvom njegovom, oni su izgubili njima se traga ne zna, a od prolivene krvi pravednika, rađaju se novi hrišćani i tako crkva sve biva jača iz kamena i pepela porušenih hramova ponovo se javlja život, naše crkve se ponovo obnavljaju i ne samo kao građevine, već kao žive crkve u kojima se služi služba božija, tako i ovaj hram koji je u istoriji zapusteo, evo u našem vremenu se obnavlja i mi smo svedoci da iz dana u dan biva sve lepši i sve sjajniji, a ono što je najvažnije, da ovo nije samo pusti hram, građevina, već je živa crkva u kojoj se slavi ime Božije u kome služi liturgija i gde se mi sabiramo – rekao je vladika Teodosije.

Foto: Telegraf

Posle rezanja slavskog kolača, KUD “Kopaonik” iz Leposavića je izveo prigodan kulturnoumetnički program, a iguman manastira Banjska protosindjel Danilo pripremio je za sve goste pristigle iz celog regiona trpezu ljubavi.

Proslavi manastirske slave prisustvovali su ispred Vlade Republike Srbije dr Dušan Jovović pomoćnik direktora Kancelarije za KiM i predstavnici lokalnih samouprava sa severa KiM.

Foto: Telegraf

Ktitor manastira Banjske Stefan Uroš II Milutin “najslavniji kralj srpski, koji je najviše je hramova podigao, crkava obnovio i svetih obitelji ustrojio” posvetio je crkvu prvomučeniku Hristovom Stefanu zaštitniku Nemanjića i odredio za svoju grobnu crkvu.

U ovoj svetinji je 2004. god. posle 520 godina sv arhijerejsku liturgiju sa arhijerejima služio blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, čime je označena obnova i vraćen duhovni život.

Foto: Telegraf

Manastir Banjska je spomenik kulture prve kategorije od značaja za Republiku Srbiju. Saborni hram je u jako lošem stanju, kao i manastirski kompleks u celini, neophodna je konzervacija.

Foto: Telegraf

Država i Republički zavod za očuvanje spomenika kulture ulažu napore kako bi se ovom važnom spomeniku kulture vratilo dostojanstvo.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.