UZ VAS SMO Saučešće Francuskoj izjavili Obama, Putin, Merkel, Kameron...

Izvor: Blic, 15.Jul.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZ VAS SMO Saučešće Francuskoj izjavili Obama, Putin, Merkel, Kameron...

Političari širom sveta reagovali su na noćašnji teroristički napad u francuskom gradu Nici u kojem je ubijeno najmanje 84 ljudi, a ranjeno više od 100 osoba, kada je napadač prvo pucao na masu koja je posmatrala vatromet povodom nacionalnog praznika 14. jula, a potom uleteo kamionom u narod.

AFP prenosi da je američki predsednik Barak Obama osudio "strašan teroristički napad".

- Ostajemo posvećeni solidarnosti i partnerstvu sa Francuskom, našim najstarijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saveznikom, u njenom odgovoru i oporavku od ovog napada - naveo je u saopštenju Obama.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je juče ranije tokom dana boravio u Parizu povodom parade za praznik Pada Bastillje, obećao je u ime SAD Francuskoj "bilo kakvu pomoć koja joj bude potrebna".

Pored njega, na svom Tviter nalogu oglasio se i predsednički kandidat Donald Tramp.

"Još jedan užasan napad. Mnogo mrtvih i povređenih. Kada ćemo se dozvati pameti? Ovo postaje sve gore i gore", napisao je Tramp.

Pročitaj još:

Kineski premijer Li Kečijang uputio je saučešće žrtvama i naveo da se Kina suprotstvavlja svim oblicima terorizma, a Savet bezbednosti UN je napad u Nici nazvao "varvarskim i kukavičkim".

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je napade u Nici. Ona je na konferenciji za štampu u Mongoliji, gde se nalazi na samitu ASEM, rekla da je Nemačka uz francuski narod.

- Nemačka čvrsto stoji uz Francusku u borbi protiv terorizma, zajedno sa mnogim drugim zemljama. Ubeđena sam da ćemo, uprkos svim poteškoćama, na kraju pobediti u ovoj borbi - rekla je Merkel.

Pored kancelarke, oglasio se i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je izjavio da je "jako pogođen i užasnut zlim činom u Nici".

We will fight against #terrorism inside & outside #EU. Our determination will be matched only by our unity. #Nice06 pic.twitter.com/2EG1RvzIH2

Portparol Kremlja Dmitri Peskov preneo je saučešće predsednika Putina i premijera Medvedeva, koji su poručili Francuskoj da je "Rusija uz nju u ovim teškim trenucima".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev takođe je izrazio saučešće onima koji su pogođeni terorističkim napadom i poručio da je terorizam zajednički izazov za Evropu i Aziju.

- Terorizam je poznat po tome da ne poznaje granice i zajednički je izazov za Evropu i Aziju. Ubijeno je, na žalost, više od 80 ljudi, uključujući decu i veliki broj turista - rekao je Medvedev na plenarnoj sednici Sastanka Azija-Evropa ASEM) koja je danas otvorena u mongolskoj prestonici Ulanbatoru, prenosi TASS.

U telegramu predsednika Putina se navodi: "Rusija je spremna za najbližu saradnju sa Francuskom u svim sferama antiterorističkih aktivnosti. Da bi se pobedio terorizam, treba ujediniti snage celog čovečanstva, beskompromisno se boriti sa svim njegovim oblicima i manifestacijama. Treba uništiti ili razoružavati teroriste, uništi infrastrukturu podzemlja i odlučno iseći njegovu finansijsku podršku. Šokira okrutnost i poseban cinizam ovog zločina koji je izvršen na dan nacionalnog praznika Francuske. Terorizmu je potpuno stran ljudski moral, njegove žrtve postaju nevini ljudi, uključujući žene i deca" zaključio je ruski predsednik.

Dejvid Kameron, sada već bivši premijer Velike Britanije, izrazio je podršku francuskom narodu i rekao da teroristi nikada neće pobediti.

-Mučan i užasan napad se desio u Nici. Znam da smo svi sada sa francuskim narodom i delimo njihove vrednosti. Oni nas nikada neće pobediti - napisao je Kameron na Tviteru.

A sickening and dreadful attack in Nice. I know we stand with the French people and share their values. They shall never defeat us.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, osudio je teroristički napad i istakao da je protiv terorizma potrebna globalna borba.

- I pored terorizma u Evropi je jasno da nećemo promeniti naš način života, i dozvoliti da nas nešto ogranični -poručio je šef austrijske diplomatije.

Kurc danas putuje u Irak, kako bi Kurdima, koji se bore protiv Islamske države signalizirao podršku i smanjio patnje humanitarnom pomoći.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi istakao je da je Vatikan sa ogromnom zabrinutošću pratio užasne vesti iz Nice.

"Izražavamo u ime pape Franje i u naše ime solidarnost sa patnjama žrtava i celog francuskog naroda", na "dan koji je trebalo da bude veliki dan slavlja", navodi se u saopštenju i dodaje da se u potpunosti osuđuje svako izražavanje "ubilačkog " ludila, mržnje, terorizma i svaki napad protiv mira.

Portparol novoizabrane britanske premijerke Tereze Mej napad u Nici je nazvao "strašnim incidentom" i dodao da su "šokirani i zabrinuti".

Shocked and saddened by the appalling events in Nice, and the terrible loss of life.

Novi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson napisao je na Tviteru da je "šokiran i tužan zbog užasnih događaja u Nici i strašnih gubitaka života".

Outside the French Embassy in Moscow this morning, flowers & candles for the victims of the #Nice attack pic.twitter.com/kXrKWbrBdV

Ispred francuske ambasade u Moskvi građani su jutros doneli vence i upalili sveće u čast stradalima u Nici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.